fbpx

Növény-egészségügyi zárlat Pécsett

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 07.

A szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt növény-egészségügyi zárlatot rendelt el a Baranya Megyei Kormányhivatal (BAMKH) Pécs déli városrészeiben és több szomszédos településen, olvasható az MTI hírei között.

Az érintettek a fertőzött és a védőzónának kijelölt területeken kötelezően elvégzendő növény-egészségügyi intézkedésekről bővebb tájékoztatást a BAMKH agrárügyi főosztályán kaphatnak. A zárlat főként Pécs déli részét, valamint a megyeszékhely déli, délkeleti városrészeivel szomszédos Nagyárpád, Kozármisleny, Pécsudvard és Pogány települések egyes részeit érinti.

Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma pedig évente megtízszereződhet.

A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni kezelésekkel, mivel a rovar testében felszaporodó kórokozó a növény szívogatásával kerül át az egészséges növényekbe. Ahol a védekezés nem elég hatékony, a tőkék 80-100 százaléka is megfertőződhet a fitoplazmával, s a fogékony fajták néhány év alatt ki is pusztulhatnak.

Összeállította:
Csomor Zsolt