fbpx

Nyári kertápolási tippek

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 július 19.

Az ilyenkor jellemző száraz vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet, így különös figyelmet kell fordítanunk ebben az időszakban a gondozására, mert szinte minden nyári hónapban más és más kertápolási feladatok merülnek fel.

Hogyan tartsuk karban a gyepet?

Nyáron, a pihenés alkalmával hajlamosak vagyunk elfeledkezni a gyepünkről, pedig ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hiszen elég néhány csapadékmentes, forró nap, és a fű teljesen tönkremehet. A legfontosabb, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk ilyenkor a locsolásra. A meleg, nyári időszakban a locsolást és a kerti munkák nagy részét korán reggel végzem, mert szeretem aktívan kezdeni a napot, és egyébként sem szoktam sokáig lustálkodni. A gyepnek is jobb, ha nem a legforróbb, napsütéses órákban locsoljuk, hiszen úgy könnyen kiégethetjük a pázsitot – mesélte Besenyei Péter világ- és Európa-bajnok műrepülő pilóta, akinek egyik legkedvesebb időtöltése a kertészkedés. A forróbb napokon érdemes minden nap öntözni a pázsitot, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor is igyekezzünk legalább 4-5 alkalommal locsolni egy héten. Az alapos áztatásnak és az éltető napsugaraknak köszönhetően ilyenkor a fű is gyorsabban nő, ezért a fűnyírást sem szabad elhanyagolni, mert könnyen burjánzásnak indulhat a kert.

A nagy melegben kéthetente vagy akár hetente is lenyírhatjuk a füvet, ha mellette alaposan öntözzük. Ha a fű magassága egy hosszabb távollét vagy utazás miatt megugrik, jobb, ha nem egy vágással nyírjuk megfelelő méretűre, hanem betartva az egyharmad szabályt, inkább több alkalom alatt tesszük rendbe a gyepünket – tanácsolta a STIHL szakértője, aki hozzátette, hogy a tervezett fűnyírás előtt 24 órával ne végezzünk locsolást. A könnyed és gyors munkavégzés érdekében érdemes akkumulátoros fűnyírót használni, ami szabad mozgást enged a kertben, és csendes munkavégzést biztosít, így a nap bármely szakában el tudjunk végezni a kerti munkát anélkül, hogy megzavarnánk a családot vagy a szomszédokat a pihenésben.

Cserjék és növények metszése

Ebben az időszakban nemcsak a fű indul hirtelen gyors növekedésnek, hanem a cserjék és a sövények is. – Nem szabad elfelejteni ezek megmetszését sem, hiszen így azt „hihetik” a növények, hogy vége a szezonnak, és nem borulnak virágba, nem növesztenek új hajtásokat, vagy csak nagyon keveset. Ezzel szemben, ha visszavágjuk az ágakat, felpezsdül a növényünk és azon „dolgozik” majd, hogy minél több új levelet és ágat hozzon – ismertette a STIHL szakértője. A párom, Tünde kedvenc virága a rózsa, így ebből is van néhány bokrunk a kertben, amit általában én szoktam metszeni. Egy könnyű, és rendkívül halk akkumulátoros sövénynyírót használok a bokrok alakítására, mert ezzel sokkal egyszerűbben, gyorsabban és kényelmesebben tudom elvégezni a munkát, ráadásul a STIHL sövénynyírói nagyon könnyűek és strapabíróak is – folytatta Péter, aki hozzátette, hogy minden percét élvezi a kertben töltött időnek.

Gyümölcsök és zöldségek

A zöldségeskertek rengeteg munkával járnak, de ilyenkor látni leginkább, hogy megéri a sok fáradozás és gondoskodás, mert a növények finom termések áradatával hálálják meg a munkánkat. Az állandó gyomlálás mellett a legtöbb helybe vetett növényt is ilyenkor kell ritkítani. Ilyen például a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a nyári saláta, a kapor és a cékla. Július végén a gyümölcsfák koronáját is igazítsuk meg, hogy több fényhez jusson a növény. A gyümölcsöket folyamatosan szüretelhetjük, amiket befőzéssel vagy fagyasztással tartósíthatunk – tanácsolta a STIHL szakembere. Az én kedvencem, amit ilyenkor kezdünk szüretelni, a kajszibarack. Isteni lekvárt szoktunk belőle készíteni, amit legjobban egy finom palacsintába töltve szeretek elfogyasztani – ecsetelte mosolyogva a műrepülő pilóta, aki hozzátette, hogy egyik legkedvesebb kertápolási eszköze az akkumulátoros magassági ágnyeső, amelynek segítségével erőfeszítés nélkül tudja rendben tartani a gyümölcsfákat.

CÍMKÉK gyepSTIHL