fbpx

Új irány az ekék terén! (Videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2019 június 18.

A Lemken egyik ikonikus terméke az eke, mely gépek csúcs kategóráját a Diamant 16 ekecsalád adja. A Diamant 16 ekék tavalyi magyarországi debütálása után immáron elérhetőek, rendelhetőek. 5 fejes kiviteltől 9 fejes kivitelig inkább a közepes-, nagyobb gazdaságok gépei lesznek.

A Diamant 16 több tekintetben jövőbe mutató fejlesztéseket tartalmazz. A Diamant egyik legfontosabb eleme az Optiline rendszer, mely az eke utánfutás-állítását, vontatási paramétereinek optimalizálását szolgálja. Félig-függesztett ekén esetén a Diamant 16 az eke, ahol az utánfutás állításra lehetőség van. A rendszer egy munkahengert vezérel ami a függesztő toronyra van felszerelve. A működése teljesen automatikusan, a vezető beavatkozása nélkül történik. Az eke használhatóságát tovább növeli, a Diamant 16-hoz rendelhető súlyáthelyező rendszer. Mely a kerékcsúszást csökkenti, a vonóerőt növeli azzal hogy többletsúlyt helyezz át a rendszer a vontató hátsó tengelyére. Az előbbi fejlesztések mind azt segítik elő, hogy az időarányos területtteljesítménye növekedjen ezen ekéknek. Miután a gazdálkodók egyre nagyobb erőgépekkel dolgoznak, a Lemken ehhez igazítva megerősítette a forgópontokat, csapágyazásokat is az ekén.

Hidraulikus mélységállítás a traktor fülkéjéből

További újítás a hidraulikus mélységállítás, mely alapfelszereltségként jelenik meg a Diamant ekék esetében. Meg kell említeni még az új Onland opciót is. Ez teszi lehetővé, hogy az ekét hidraulikus úton át lehet állítani barázdában, vagy tarlónjáró kivitelűre. Ráadásul tarlónjáró kivitel esetében két pozícióban is állítható a barázdafaltól való távolság. A Diamant 16 ekék továbbra is elérhetőek a Lemkennél megszokott erősített kivitelben, 90 cm-es hasmagassággal, 100, illetve 120 cm-es ekefejosztással. A vágótárcsa esetén is újított a Lemken. A korábbi verziókkal szemben a vágótárcsa tartókarjának a hossza mechanikusan állítható. Így a változó körülmények esetén, nagyobb szártömeg sem jelent majd problémát a Diamant 16 számára.

Nézze meg az erről készített videónkat is: