fbpx

VM: újabb földhaszonbérleti szerződéseket adtak át

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 30.

A kormányzat célja, hogy minél több fiatal gazda és családi vállalkozás kapjon földet – a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a többi között ezt hangsúlyozta Bitay Márton, a tárca állami földprogramért felelős államtitkára csütörtökön a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) látogatóközpontjában, ahol haszonbérleti szerződéseket adott át a pályázaton nyertes helyi gazdáknak.

A közlemény szerint az államtitkár az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén birtoktest használatához jutottaknak is itt nyújtotta át az okiratot.

A földeket a természetvédelmi korlátozások betartásával hasznosítják a jövőben.

 

VM: újabb földhaszonbérleti szerződéseket adtak át

 

A felszabaduló földek haszonbérleti pályázataival a jelenlegi kabinet kiemelten a pályakezdők és az agrárközéposztály érdekeit szolgálja.

Ennek jegyében 110 ezer hektárt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, 140 ezer hektárt pedig a nemzeti parkok adnak a gazdáknak használatba – idézi az államtitkárt a VM közleménye.

Szilágyi Gábor, a HNPI igazgatójának tájékoztatása szerint első ütemben több mint 15 ezer hektárt hirdettek meg.

A 122 birtoktestből 12 ezer hektár művelésének jogára 116 szerződés jött létre.

Több mint 2500 hektárt 25 fiatal gazda nyert el, így az eredményesen meghirdetett földek körülbelül ötödén dolgozhatnak a jövőben – ismerteti a megoszlást a minisztérium.

A pályázatok második körében, 2013 szeptemberében mintegy 53 ezer védett ingatlant hirdet meg a HNPI, így év végéig összesen 65 ezer hektár földet juttat a gazdáknak.

Veress Balázs, az ANPI igazgatója szerint a mezőgazdasági termelésnek és a természetvédelemnek a vidék jövője érdekében együtt kell haladnia.

A nemzeti park első ütemben mintegy 700 hektárt hirdetett meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 7 érvényes pályázattal 6 gazda nyert – közölte a tárca.

A kormány a családi gazdaságok és az agrárközéposztály gyarapodása érdekében folytatja a Földet a gazdáknak programot – olvasható a VM közleményében.

 

MTI 2013. szeptember 26.