fbpx

„Voltak szerencsés pillanataink… és persze adódtak nagy küzdelmek is”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 november 23.

„Voltak szerencsés pillanataink… és persze adódtak nagy küzdelmek is”

nyilatkozta Kecskeméti Sándor, a Valkon 2007 Kft. ügyvezetője, akivel a kft. fennállásának tíz éves jubileuma kapcsán beszélgettem

A 2007 májusában Kecskeméten megalakult Valkon Kft. anno 3 fővel indult útjára. Valtra traktorok értékesítésével kezdték meg tevékenységüket, ám még 2007 októberében a német Bernard KRONE Maschinenfabrik GmbH hivatalos magyarországi importőrévé is váltak.

Hogyan kezdődött a cég története? Mi adta a lendületet az induláskor?

A Valkon Kft.-ben 2007-ben az induláskor rajtam kívül Jócsák Attila és Dobos Péter is jelen voltak, akik a mai napig erősítik a csapatot. Tíz éve, májusban a Valtra márkával kezdtük meg a tevékenységünket, ám nem kellett sokat várni, és a KRONE is felkeresett minket. Ekkor láttuk, hogy mielőbbi csapatbővítésre lesz szükség, hiszen ezek a prémium kategóriás termékek komoly vevőszolgálatot és szervizes csapatot is igényeltek. Így az első év végére kiegészültünk hat területi képviselővel és hét szervizes kollégával.

A Valtra számunkra is óriási meglepetés volt, nagy érdeklődéssel fogadták a gazdák. A kezdeti sikerek hamar ráébresztettek bennünket arra, hogy e két márka minden bizonnyal a kft. zászlóshajójává válik. A töretlen felfelé ívelés úgy 2009 év végéig tartott, akkoriban még rengeteg erőgépet eladtunk, majd begyűrűzött a gazdasági válság, és az minket is befékezett.

Hová fejlődtek a tíz év alatt?

Voltak feladatok és nagy-nagy célok. Mára értékesítés és portfólió terén is eljutottunk oda, hogy immár 17 féle termékkel vagyunk jelen a hazai piacon, természetesen máig a két kezdeti márkánk az éllovas. Idéntől a KRAMER márkánk termékkínálata tovább bővült a nagyméretű teleszkópos rakodógépekkel. A jövőben nagy hangsúlyt helyezünk e rakodógépek értékesítésére.

A szállítói és vevői elvárásoknak megfelelően a vevőszolgálat felépítése és folyamatos fejlesztése a legfontosabb feladatunk mind a mai napig. Vevőszolgálatban dolgozó kollégáink évente 2-3 hetet töltenek bel- és külföldi oktatáson – így lehetőségünk van a nemzetközi tapasztalatok megszerzésére –, szervizmérnökeink napi kapcsolatban vannak a gyártókkal. Alkatrészes, telepi és mobilszervizes csapatunk minden évben bővül, létszámuk 2014-re elérte a 35 főt. A vevőszolgálat további erősítése volt a célja a kecskeméti telephelyünkön túl a 2010-es pápai és a 2011-es sárbogárdi telepünk megnyitásának.

Jelenleg 5,5-6 milliárdos árbevétellel és 60 fővel működünk. Célunk, hogy a magyar gazdáknak megbízható, kompetens partnereként, magas műszaki tartalmú gépeket és európai színvonalú vevőszolgálatot nyújtsunk.

Hol tart most a kft. életében az alkatrész- és szervizszolgáltatás?

Az idő pénz, a mezőgazdaságban különösen. A gazdák jól tudják, hogy egy-egy gép meghibásodása, leállása komoly veszteségeket okozhat, ezért fontos, hogy az alkatrészeket a lehető leggyorsabban elérjék. A Valkon Kft. telephelyein működtetett alkatrészüzleteivel segíti partnereit, a sajátmárkás termékekhez 24 órán belül, alkatrészellátást, illetve, amennyiben szükséges, magas színvonalú szervizszolgáltatást is biztosítunk. Kiemelném, hogy üzleteinkben nemcsak az általunk forgalmazott gépekhez, de az országban fellelhető valamennyi mezőgazdasági géptípushoz biztosítjuk a jó minőségű alkatrészt.

Így képzelete el anno a fejlődés útját?

Voltak szerencsés pillanataink, amikor abból is gólt rúgtunk, amit nem kapura szántunk, és persze adódtak nagy küzdelmek is. Például a KRONE olyan erős termékünk, hogy a németek ámulnak a sikereinken. Ők már akkor nagyon elégedettek lennének, ha kategóriánként csupán 10%-kal produkálnának kevesebbet, mint mi.

Említette a válság mélypontját – ezt hogyan kezelték? És melyik volt a rekordévük?

A sokaknak szintén rekordévet jelentő 2014 volt a mi csúcsunk is, hiszen az egy támogatott év volt, kiváló finanszírozási lehetőségekkel. Mondhatom, nagyon jól jött, mivel jó pár év kiesett előtte… A mélypont 2010 és 2011 volt. A válság után a 2009-es év a támogatások miatt szintén eredményes volt, de más léptékben volt jó: akkor 3,5 milliárdot értünk el, aminek természetesen nagyon örültünk. Véleményem szerint ebben a szegmensben nehéz meghatározni, hogy mi a jó és mi a rossz eredmény, mindig az adott körülményekhez kell viszonyítani, és az sokszor nincs egyenes arányban. Például a tavalyi egy vacak év volt, pedig majd’ 5 milliárd forgalmat csináltunk, mégsem jó esztendőként él az én olvasatomban…

És a 2017-es év hogyan alakult?

A jubileumi évünk szerencsére jól alakul, és még nincs is évvége. Árbevételeink megfelelőek, a tavalyi árbevételt már októberre meghaladtuk. Ami kicsit negatívum, hogy az erőgép vonal kissé gyengébben muzsikált az elmúlt két évben, a jövőben igyekszünk e szegmenst is erősíteni.

Volt-e a tíz év alatt olyan meghatározó pillanata, amire szívesen emlékszik vissza?

Hát, nem igazán pillanatnak, inkább egy folyamatnak mondanám. Anno a KRONE vezetősége megadott egy olyan számadatot felénk, miszerint ha 2011-ben el tudunk tőlük hozni 8 millió euróért gépet, akkor az kiváló teljesítmény lenne tőlünk. Nos, mi 2014-ben szó szerint megdupláztuk az elvárt adatot. Abban az évben a KRONE export országait nézve a hetedik legerősebb exportőrként voltunk rangsorolva, olyan országok előztek meg, mint az USA vagy Franciaország. Nagyon büszkék vagyunk erre a momentumra! A KRONE mintegy 50 országgal van kapcsolatban, összesítésben a 12. helyen állunk, ami az országunk területéhez képest rendkívüli jónak mondható.

Hogyan hatott a Valkon Kft. életére a mezőgazdaságban zajló generációváltás?

Természetesen több idősebb gazdálkodópartnerünk is van, de valahogy a fiatalabb generációval mi hamarabb megtaláltuk a közös hangot. Szinte a kft. indulásával együtt indult a generációváltás is. Talán a fiatalok jobban keresik az új, lendületes megoldásokat, nyitottabbak, így könnyebben elfogadják a piacra betörő újabb márkákat is. Mára a Valkon Kft. beépült a köztudatba, de az idősebb gazdálkodók tradícióival nagyon nehéz volt versenyezni.

Mi a következő 10 év nagy terve?

Feladat, kihívás mindig akad. Szeretnénk a Valtra- és a KRONE-vonal mellett további piacképes márkákkal erősíteni a Valkon Kft. kínálatát, mint például az idén bevezetésre került KRAMER rakodók, amit Németországban a már jól ismert precizitással és minőségben raknak össze.

Köszönöm a beszélgetést! További sikeres évtizedeket kívánok!