Agria Borászati Szövetkezet

E-mail
pince@besenyeibor.hu
Telefonszám
+36/36-430-667

Az Agria Borászati Szövetkezet pincéjét 1968-72-ig vágták a helyi TSZ - tagok. Hatalmas pincerendszer lett, Eger környékének legnagyobbika. Két részből áll: van egy felső, kisebb pince, és ehhez tartozik egy alsó pincerendszer, ami a főútról csatlakozik be. Egy 14 méteres folyosó köti össze a kettőt. A felső, nagyobbik lett az Agria Borászati Szövetkezet tulajdona. Itt történik a szőlő feldolgozása, a vörös szőlők erjesztése, tárolása, amelyeket utána kannás és lédig borként értékesítünk.

A székhely Andornaktályán a Rákóczi út 160. alatt található, a telephely pedig Andornaktálya-Alsóparton. A családnak közel 20 hektár szőlőterülete van, így nagyrészt családi berkeken belül marad a szükséges szőlőmennyiség előteremtése. A termelt szőlőfajták elsősorban vörös szőlők: Kékfrankos, Blauburger, Cabernet Sauvignon és Merlot . A Cuvée borokat és a Bikavért is ezekből a szőlőfajtákból állítjuk elő.

2000 óta termeljük ezeket a borokat. A termelt évjáratok között létrejött olyan minőségi bor, amelyekkel a borvidéki versenyeken részt vettem. A 2000-es Cabernet Sauvignon, a 2002-es Egri Bikavér külön is díjnyertesek. Ez utóbbi az Egri Bikavér Napokon ezüstérmet nyert. Rendszeresen részt veszek az Egri és a Hegyközségi Borversenyeken.

A fehér szőlőfajták közül az Egri Leányka, az Ottonel Muskotály és Rizlingek (Rajnai és Olasz) feldolgozása jelentősebb. Ezer Leányka, ill. Rajnai Rizling került palackokba 2007-ben.

A pince számokban:9000 hl tárolótér, ebből 3000 hl ászokhordó, ezen kívül 3 külső 300 hl-es koracél tartály és az EU szabványoknak megfelelő szőlőfeldolgozó.