fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Holló Mátyás

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 20.

Az uszódi Holló Mátyást mindig is az állattenyésztés érdekelte. A családi juhászatban töltött gyermekkora meghatározta jelenlegi életét is.

 

Holló Mátyás, Állattenyésztés kategória
Holló Mátyás, Állattenyésztés kategória

 

A kalocsai Dózsa György Mezőgazdasági Technikumban állategészségügyi végzettséget szerzett. Részt vett a Guba Sándor emlékversenyen, ahol juhászatukról írt szakdolgozata különdíjban részesült, így felvételt nyert a Kaposvári Egyetemre. Tanulmányait nem kezdte meg, mert édesapja egészségi állapota miatt választani kellett a tanulás és a gazdaság megtartása között. 25 év elteltével kijelenti, hogy jó döntést hozott.

Nős, 3 gyermek édesapja. Családja mindenben támogatja. Nagylánya agrármérnöknek tanul, de a gyakorlati teendőkből is kiveszi részét. Reméli, hogy lesz folytatás.

2001-től juhtörzstenyésztő a magyar merinó, a berrichon du cher és az ile de france fajtákkal. Büszke rá, hogy a veszélyeztetett magyar merinóból Magyarországon egyedüliként mind a 7 még létező vérvonalat tenyészti, és ezzel hozzájárul a fajta fenntartásához. Jelenleg 939 törzskönyvi nyilvántartásban szereplő juha és szaporulata van. Az anyákat meghatározott párosítási terv szerint háremezi.

2004-től a kiállítások állandó és sikeres résztvevője. 2013-ban az „Év juhtenyésztője”, 2017-ben az OMÉK nagydíjasa. 2020-ban meghívták Európa egyik legnagyobb kiállítására, a párizsi Salon International del’ Agriculture show-ra, a berrichon du cher bírálójának.

Hithű reformátusként az Egyházközség presbitere és pénztárosa. Az Uszód KSE elnöke és támogatója. Az MJKSZ elnökségi tagja. A Juh Szakmaközi Szervezet alapító elnökségi tagja, valamint a termelési munkacsoport vezetője. A NAK országos küldötte, gyepgazdálkodási munkacsoportjának tagja és a megyei juhtenyésztési alosztály vezetője. Küldetésének tartja, hogy juhászok érdekeit védje, anyagi és erkölcsi megbecsülésükért kiálljon. Gyermekalapítványok rendszeres támogatója. Mindemellett a település rendezvényeit is aktívan segíti anyagilag vagy éppen egy birkapörkölttel.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!