fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Dr. Szalay Kornél

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 21.

Dr. Szalay Kornél a Budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnök hallgatójaként az ökológiai gazdálkodásra szakosodott. Kutatását a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetében, Dr. Jolánkai Márton iránymutatásával kezdte. Az ökológiai gazdálkodás tápanyag-utánpótlási lehetőségeit nagyapja, Dr. Szalay Dezső által nemesített Alföld 90 búzafajtán vizsgálta. Műszaki érdeklődése a méréstechnika és gépesítés világába vezette. Szülei ösztönzésére tanulmányait a SZIE Műszaki Tudományi Doktori Iskolában folytatta. A Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben távérzékelést tanult. Távérzékelésre és spektroszkópiára alapozott őszi búza fajtaazonosító eljáráscímű disszertációját summa cum laude minősítéssel védte meg. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen dolgozik, a környezeti és technológiai igények összehangolásával szolgálja a fenntartható fejlődést.

 

 Dr. Szalay Kornél, Fenntartható gazdálkodás kategória
Dr. Szalay Kornél, Fenntartható gazdálkodás kategória

 

Szerepvállalásában mentorával, Dr. Fenyvesi Lászlóval végzett közös munkájuk motiválta. A fenntarthatóságot az együttműködésben és a szemléletformáló képzésben látja. A Közép- és Kelet-Európa mezőgazdasági gépesítési intézeteit tömörítő szervezet elnöke. A Mezőgazdasági Mérnökök Európai Szövetségének (EurAgEng) alelnöke. Célja a kelet és nyugat szakembereinek összefogása. Létrehozta az EurAgEng Membership Award Díjat. Segítségével a tudományos diákkörben kimagasló hallgatók kaptak ingyenes tagságot.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Kutatói Utánpótlás Elősegítő Program mentoraként fiatal kutatók szemléletét formálta.

A Föld fenntartására irányuló programban képviseli Magyarországot. Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének Előkészítő Bizottsága munkáját távérzékelési szakemberként segíti. A Szervezet tiltja a nukleáris kísérleteket, gátolja a nukleáris fegyverek fejlesztését, terjedését. Elhivatottan vállalta a speciális képzést, részvételt a rejtett nukleáris kísérletek feltárásában, a nukleáris katasztrófák megakadályozásában.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!