fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Makai Gergely

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 21.

A nagyszülei szőlőjében eltöltött idő és munka is hozzájárult Makai Gergely szőlészet és borászat iránti szeretetéhez, ami a középiskolai évek alatt tovább erősödött. A pályaválasztása már egyértelmű volt, így a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán 2008-ban szerzett okleveles kertészmérnöki diplomát szőlőtermesztés szakon. 2007-ben részt vett a montpellieri agráregyetem szőlész-borász mester szakán részképzésben, és gyakorlati tapasztalatot is szerzett egy borászatban. Az egyetemi évek után a villányi Vylyan Pincészetnél borászati asszisztensként, majd egy szüreti szezonban egy ausztrál borászatnál vezető pincemunkásként dolgozott.

 

Makai Gergely, Fiatal gazda kategória
Makai Gergely, Fiatal gazda kategória

 

2009 óta él és dolgozik Tokajban. A Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokon szőlészként kezdett, ahol feladata a birtok ökológiai gazdálkodásra történő átállásának kidolgozása és megvalósítása, egy év múlva pedig technikai igazgatóként a borászat irányítása is volt. A szőlőbirtok azóta teljesen átállt organikus gazdálkodásra, a 2017-es évjárattól az összes boruk biocertifikált. 2016-tól birtokigazgatóként a termelés irányítása mellett ügyvezetői feladatokat is ellát. A birtok elsőként nyerte el a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet.

Makai Gergely fontosnak tartja a folyamatos szakmai fejlődést, a nemzetközi, fenntartható technológiák megismerését, ezért több ország borvidékein vett részt gyakorlatokon. Az ökológiai gazdálkodás terjedését a fenntartható gazdálkodás alapkövének tartja: a szemléletet és eziránti szakmai elfogadottságát terjeszti. Ezért is vállalta el a magyarországi magánbirtokokat tömörítő Vindependent Egyesület Ökológiai Szekciójának vezető tisztségét. A Tokaji Borászok Asztaltársasága Egyesület elnökeként folyamatosan és aktívan vesz részt a város borászati életében, rendezvények szervezésében, a tokaji bor megismertetésében, és hírnevének terjesztésében. Nemzetközi szerepvállalásként a Lengyel-Magyar Kereskedelmi Kamara felügyelő bizottsági tagja.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!