fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Dr. Pálmai Ottó

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

Dr. Pálmai Ottó Keszthelyen, 1976-ban szerzett agrárkémiai diplomát, majd ugyanott végezte szakmérnöki tanulmányait, később doktorált, 2003 óta pedig címzetes egyetemi docens. 30 évesen egy évet töltött egy amerikai farmon. Habár fizikai munkát végzett, nagyon élvezte, és rengeteg tapasztalatot gyűjtött. Eddig 25 országban fordult meg különböző szakmai rendezvényeken, közel 100 szakcikk szerzője magyar és angol nyelven. Konferenciákat szervezett, ahol sokszor előadást is tartott.

 

Dr. Pálmai Ottó, Növényvédelem kategória
Dr. Pálmai Ottó, Növényvédelem kategória

 

25 éven át, a nyugdíjazásáig hazánk legnagyobb megyei növény- és talajvédelmi intézményének volt igazgatója Velencén, sok külföldi vendéget fogadott. A Velencei Önkormányzat az általa vezetett intézményt jubileumi oklevélben részesítette.

Munkásságáért környezetvédelmi miniszteri, agrárminiszteri és honvédelmi miniszteri kitüntetést kapott. A Fejér megyei közgyűléstől a Széchenyi Viktor-díjat, 2014-ben a köztársasági elnöktől Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át. Emellett Velence díszpolgára, s meg kapta a Pannon Egyetem Pannónia Felsőoktatásáért Díjat is.

Keszthelyen a Georgikon Alapítvány elnöke, amely a hagyományőrzésen kívül fiatal kutatókat, oktatókat és szerény anyagi körülmények között élő hallgatókat támogat. Alapítványi elnökként létrehozta a Belák Sándor-díjat, s kezdeményezésére állítottak szobrot Sáringer Gyula világhírű entomológus professzornak. Elnöke az Agrárkemizálási Társaságnak, amit Nagy Bálint hozott létre. Ötletadója és fő szervezője volt Nagy Bálint halála után szülőfalujában az emléktábla-avatásnak, a Nagy Bálint-emlékérem létrehozásának, illetve a Budaörsi úton a Nagy Bálint-szobor felállításának. A Növényvédő Mérnökök Kamarájának küldöttjeként tagja a mindenkori agrárminiszter mellett működő Agrárgazdasági Tanácsnak, három akadémiai bizottságnak, valamint Keszthelyen a növényvédelem tantárgy záróvizsga bizottságának.

A munkában mindig kedvét leli, szabadidejét pedig szívesen tölti szőlőtermesztéssel.