fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Berkes Gábor

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 24.

Berkes Gábor életét születésétől fogva meghatározza szülőhelye. Jelenleg is a Somogy megyei Inkén él feleségével és két leányával. A településen mindig is meghatározó volt a növénytermesztés, állattenyésztés, erdő- és vadgazdálkodás, amik a pályaválasztását is jelentősen befolyásolták. Erdészeti szakközépiskolában végzett, erdésztechnikusként. Ezt követően Mosonmagyaróváron, az akkor Pannon Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki, majd levelező tagozaton növényvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett.

 

Berkes Gábor, Szántóföldi növénytermesztés kategória
Berkes Gábor, Szántóföldi növénytermesztés kategória

 

A berzencei Solanum Kft.-nél kezdett dolgozni burgonyatermesztési ágazatvezetőként, ahol sok tapasztalatot szerzett a szakmáról, az emberekkel való bánásmódról és a csapatmunkáról. 2000-ben alapították saját gazdaságukat 80 hektár területtel, 2001 óta pedig a BASF Hungária Kft.-nél is dolgozik mint szaktanácsadó. A család szorgalmas munkájának köszönhetően jelenleg már 500 hektár területen végeznek szántóföldi növénytermesztést, aminek kétharmada saját tulajdon. Tavaly zöld beruházás keretében létesített új telephelyet szárítóval, terménytárolóval és irodával. Folytatásaként a térség kisebb gazdálkodóinak összefogásával komplett integrátori tevékenységet szeretne kiépíteni, amelyhez további terménytárolókat kíván megvalósítani. A család 100 hektár erdőterülettel is rendelkezik, ahol a közeljövőben erdőgazdálkodási tevékenységet terveznek végezni.

Az Inkei Református Egyházközség gondnokaként Berkes Gábor a gyülekezet lelki és anyagi javainak gyarapítását is felvállalta feladataként. A Magyar Falu program keretében egy pályázatnak köszönhetően a megrendezett ünnepségeiken mintegy 700 főt mozgattak meg, hívtak a templomba. A pályázat részeként a parókián teljes homlokzati és födémszigetelés valósult meg. Emellett egy napelemrendszer telepítésével a parókia és imaház fűtését elektromossá alakították. A református egyházban a 2020. novemberi tisztújításon egyházmegyei és egyházkerületi tanácsos megbízatást kapott.