A hatékony termelés érdekében napjaikban az állattenyésztésben az egyoldalú takarmányozás a jellemző. A zöldtakarmányozásnak egyre kisebb a részaránya, inkább a speciális receptúrák alapján, mesterségesen összeállított monokultúrás etetéstechnológiát alkalmazzák – mutat rá egy egészségorientált mezőgazdasági szövetség.
2019 óta van hazánkban jelen a Kék-Fehér-Szív márkanévvel fémjelzett szervezet, bár eredete 20 évre nyúlik vissza Franciaországban. „Helyesen kell táplálni az embereket, miközben megőrizzük a talaj és az állatok egészségét” mottóra építve dolgozták ki a mozgalom alapelveit.
„Józan paraszti ésszel”
Az állatok takarmányozásánál alap a sokszínűség és a kiegyensúlyozottság. A helyi növénykultúrára támaszkodva több zölddel, hüvelyesekkel, tápanyagban gazdag magokkal kell a takarmányozást megoldani. Ezzel jobb egészséget biztosítunk az állatok számára.
A haszonállatok takarmányozása során betartandó elvek:
- Antioxidánsok, vitaminok, nyomelemek, zsírsavakban gazdag alapanyagokat használunk (friss fű, lucerna, borsó, takarmánybab, helyi és hagyományos magok…)
- Figyelembe kell venni az állatjólét egyéb normáit.
- Pálmaolajat összetevőként sem használunk.
- Nagymennyiségű (akár GMO-mentes) behozatalból származó szójabab felhasználását az állatok takarmányozásában kerüljük.
- A helyben termelt fehérjeforrásokat használjuk fel, ez jó hatással van a talaj egészségére, illetve lényegesen csökkenti a logisztikai költségeket és lábnyomokat.
- Minden szintetikus, kémiai eredetű exogén adalékot kerülni kell.
- Az antibiotikumok korlátozottan, célirányosan alkalmazhatók, a csak valóban beteg állománynál.
A cél, hogy javítsuk ételeink táplálkozási minőségét és ezzel együtt csökkentsük a környezeti hatást. Ez az állatok helyes takarmányozásával kezdődik.
A mozgalom tagjai:
- a fogyasztók;
- a gazdálkodók;
- a táplálkozási szakemberek;
- a feldolgozók;
- a forgalmazók;
- a vendéglátó-ipari egységek;
- az egészségügyi dolgozók;
- a tudósok.
Elkötelezettség a fenntartható mezőgazdaság mellett
A minőségi élelmiszerek döntő szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. Azonban ezt a fenntartható mezőgazdaságban és feldolgozó iparban, a lehető legkisebb lábnyomot hagyva kell megtermelni.
A globális felmelegedés -, a talaj- és a levegőszennyezés megakadályozása, a környezetvédelem érdekében fontos elveket fogalmaztak meg:
- a biodiverzitás visszaállítása a termőföldeken;
- a késztermékek (hús, tejtermékek, tojások stb.) karbon-lábnyomának csökkentése;
- az életciklusok elemzéséhez az ökológiai hatások mérése;
- az importált, gyakran GMO szója alkalmazásának korlátozása.
Egészséges táplálkozás
Az elvek betartásával olyan termények kerülnek a táplálkozási láncba, melyekkel a civilizációs betegségeket megelőzhetjük: elhízás; rák; cukorbetegség; depresszió; szív- és érrendszeri -; neurodegeneratív betegségek…
A Kék-Fehér-Szív védjegyes termék garantált jellemzői:
- olyan gazdaságban termelték, mely az élelmiszer, ez által a táplálkozás minőségét helyezi a középpontba;
- folyamatosan ellenőrzik az élelmiszerek minőségét (laboratóriumi elemzéssel támogatva);
- az összetételek teljes mértékben -, a fejlesztés során megállapított eredmények nyilvánosak;
- az élelmiszerek hatásairól a tudományos eredmények dokumentáltak, megismerhetők;
- az élelmezési láncban biztosított a nyomon-követhetőség, visszahívhatóság;
- mindenki számára hozzáférhető;
- az élvezeti értékek megmaradnak.
További információk elérhetők a Kék-Fehér-Szív honlapján.