fbpx

Az állatok helyes takarmányozásával kezdődik

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 10.

A hatékony termelés érdekében napjaikban az állattenyésztésben az egyoldalú takarmányozás a jellemző. A zöldtakarmányozásnak egyre kisebb a részaránya, inkább a speciális receptúrák alapján, mesterségesen összeállított monokultúrás etetéstechnológiát alkalmazzák – mutat rá egy egészségorientált mezőgazdasági szövetség.

2019 óta van hazánkban jelen a Kék-Fehér-Szív márkanévvel fémjelzett szervezet, bár eredete 20 évre nyúlik vissza Franciaországban. „Helyesen kell táplálni az embereket, miközben megőrizzük a talaj és az állatok egészségét” mottóra építve dolgozták ki a mozgalom alapelveit.

 

Szarvasmarha
Az állatok takarmányozásánál a helyi növénykultúrára kell támaszkodni (Fotó: Pixabay)

 

„Józan paraszti ésszel”

Az állatok takarmányozásánál alap a sokszínűség és a kiegyensúlyozottság. A helyi növénykultúrára támaszkodva több zölddel, hüvelyesekkel, tápanyagban gazdag magokkal kell a takarmányozást megoldani. Ezzel jobb egészséget biztosítunk az állatok számára.

 

A haszonállatok takarmányozása során betartandó elvek:

  • Antioxidánsok, vitaminok, nyomelemek, zsírsavakban gazdag alapanyagokat használunk (friss fű, lucerna, borsó, takarmánybab, helyi és hagyományos magok…)
  • Figyelembe kell venni az állatjólét egyéb normáit.
  • Pálmaolajat összetevőként sem használunk.
  • Nagymennyiségű (akár GMO-mentes) behozatalból származó szójabab felhasználását az állatok takarmányozásában kerüljük.
  • A helyben termelt fehérjeforrásokat használjuk fel, ez jó hatással van a talaj egészségére, illetve lényegesen csökkenti a logisztikai költségeket és lábnyomokat.
  • Minden szintetikus, kémiai eredetű exogén adalékot kerülni kell.
  • Az antibiotikumok korlátozottan, célirányosan alkalmazhatók, a csak valóban beteg állománynál.

A cél, hogy javítsuk ételeink táplálkozási minőségét és ezzel együtt csökkentsük a környezeti hatást. Ez az állatok helyes takarmányozásával kezdődik.

 

Martontej
Martontej termék (Fotó: martontej.hu)

 

A mozgalom tagjai:

  • a fogyasztók;
  • a gazdálkodók;
  • a táplálkozási szakemberek;
  • a feldolgozók;
  • a forgalmazók;
  • a vendéglátó-ipari egységek;
  • az egészségügyi dolgozók;
  • a tudósok.

 

Elkötelezettség a fenntartható mezőgazdaság mellett

A minőségi élelmiszerek döntő szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében. Azonban ezt a fenntartható mezőgazdaságban és feldolgozó iparban, a lehető legkisebb lábnyomot hagyva kell megtermelni.

A globális felmelegedés -, a talaj- és a levegőszennyezés megakadályozása, a környezetvédelem érdekében fontos elveket fogalmaztak meg:

  • a biodiverzitás visszaállítása a termőföldeken;
  • a késztermékek (hús, tejtermékek, tojások stb.) karbon-lábnyomának csökkentése;
  • az életciklusok elemzéséhez az ökológiai hatások mérése;
  • az importált, gyakran GMO szója alkalmazásának korlátozása.

 

Egészséges pékáru
Az összetevők és a termelési technológia ellenőrzése biztosítja az egészséges élelmiszert (Fotó: Pixabay)

 

Egészséges táplálkozás

Az elvek betartásával olyan termények kerülnek a táplálkozási láncba, melyekkel a civilizációs betegségeket megelőzhetjük: elhízás; rák; cukorbetegség; depresszió; szív- és érrendszeri -; neurodegeneratív betegségek…

 

A Kék-Fehér-Szív védjegyes termék garantált jellemzői:

  • olyan gazdaságban termelték, mely az élelmiszer, ez által a táplálkozás minőségét helyezi a középpontba;
  • folyamatosan ellenőrzik az élelmiszerek minőségét (laboratóriumi elemzéssel támogatva);
  • az összetételek teljes mértékben -, a fejlesztés során megállapított eredmények nyilvánosak;
  • az élelmiszerek hatásairól a tudományos eredmények dokumentáltak, megismerhetők;
  • az élelmezési láncban biztosított a nyomon-követhetőség, visszahívhatóság;
  • mindenki számára hozzáférhető;
  • az élvezeti értékek megmaradnak.

További információk elérhetők a Kék-Fehér-Szív honlapján.