fbpx

„Megújítjuk az állattenyésztést” – EuroTier 2024

Írta: Fodor Mihály - 2024 szeptember 30.

Az EuroTier 2024, a világ vezető szakmai állattenyésztési és állattartási szakvására vonzó kiállítással és technikai programmal, számos piacvezető és vezető iparági szakértővel várja majd az érdeklődőket. A látogatói és kiállítói érdeklődés továbbra is nagy, ami tükrözi a világ vezető szakvásárának jelentőségét. A DLG júliusban végzett látogatói felmérése azt jelezte, hogy a válaszadók 61 százaléka már hónapokkal a vásár megnyitása előtt biztos volt abban, hogy ellátogat a hannoveri EuroTierre.

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság), mint szervező 2024. november 12. és 15. között 220 000 négyzetméternyi kiállítási területen átfogó szakmai programot kínál a látogatóknak tematikus spotlightokkal, szakértői színpadokkal, konferenciákkal és iparági rendezvényekkel, amelyek az idei év vezérfonalát tükrözik: „Megújítjuk az állattenyésztést”. A párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral a decentralizált energiatermelés lehetőségeire összpontosít. Az EuroTier ad otthont az Inhouse Farming – Feed & Food Show-nak is: ez a jövő önellátó mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszereinek globális B2B találkozóhelye.

A 13 teljes csarnokban, mintegy 220 000 négyzetméternyi kiállítói felületen megjelenő nagyszámú kiállítóval, valamint a magas színvonalú nemzetközi szakmai programmal az EuroTier novemberben ismét a nemzetközi állattenyésztési ágazat csúcspontja lesz. Az EuroTier 2024 keretében kerül megrendezésre a World Poultry Show, amely a nemzetközi baromfigazdaságok teljes körű megoldásait mutatja be.

A kiállítás a szarvasmarha-, sertés- és baromfitenyésztés legújabb fejlesztéseit mutatja be, beleértve az alternatív fehérjék, a genetika, a takarmányozás és a működési erőforrások, a tartási és takarmányozási rendszerek, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia (AI) és az automatizálás ágazatközi témáit. A fejési és hűtési technológiák, az állattartás, a trágya eltávolítása és a szállítás is szerepel a témakörök között.

„Az EuroTier 2024 választ ad a nemzetközi állattenyésztési ágazat előtt álló kihívásokra. Ezt tükrözi a „Megújítjuk az állattenyésztést” vezérmotívum is. Az állatjólét, a fenntarthatóság, az automatizálás, a robotika és a digitalizáció aktuális témái állnak a világ vezető szakvásárának kiállításának és technikai programjának középpontjában. Nagy érdeklődést tapasztalunk az új trendek és innovációk iránt, ami viszont azt mutatja, hogy az EuroTier a beruházások vezető szakvásáraként fontos szerepet tölt be” – ismertette Ines Rathke, az EuroTier projektmenedzsere.

Nemzetközi iparági találkozó: Teljes áttekintés a kiállítói névjegyzékkel

Számos nemzetközi és német piacvezető, valamint innovatív vállalkozó és induló vállalkozás képviselteti magát az EuroTier kiállításon. A 25 nemzeti pavilon a mezőgazdasági régiókból és országokból – többek között Kanadából, Kínából, Finnországból, Spanyolországból, Dél-Koreából és az USA-ból (Nebraska) – érkezik, és hangsúlyozza a vásár nemzetközi jellegét, mivel a regisztrált kiállítók mintegy 65 százaléka Németországon kívülről érkezik.

A digitális kiállítói névjegyzék áttekintést nyújt a vásár kínálatáról. Az EuroTier 2024 összes regisztrált kiállítója megtalálható mind a weboldalon, mind az EuroTier alkalmazásban. Az EuroTier 2024-re regisztrált cégek közé tartoznak többek között: ADM, Aviagen, B. Strautmann & Söhne, Big Dutchman, Boehringer Ingelheim, BRS, BvL, Cobb Europe, CPM, Dairymaster, Danish Genetics, Facco, Faresin, Fliegl, Förster-Technik, GGI-SPERMEX, Gummiwerk KRAIBURG, H. Wilhelm Schaumann, Hellmann Poultry, Hubbard, JCB, John Deere, JOSKIN S.A., JOURDAIN SAS, KUHN, Lely, LUBING, Marel, MASTERRIND, Merlo, Meyer-Lohne, Miavit, MOBA, Patura, Pas Reform, Röhren- und Pumpenwerk Bauer, Rudolf Hörmann, Sanovo, SCHAUER, Schäffer, SILOKING, Trioliet, VDL, WEDA, Weidemann, Wolf System, ZDG, Zeppelin, Zucami és ZUNHAMMER.

„Megújítjuk az állattenyésztést” – széleskörű technikai program

Az idei év vezérfonalának részeként az EuroTier 2024 kiállítói bemutatják innovatív megközelítéseiket és stratégiáikat, amelyeket az állattenyésztés hatékonyságának, fenntarthatóságának és etikai normáinak javítására fejlesztettek ki. Az „Újítjuk az állattenyésztést” téma vezérli az összesen 400 egyéni előadást tartalmazó szakmai programot.
A DLG Spotlights és a szakértői színpadok mélyrehatóan mutatják be a professzionális állattenyésztés számos elérhető stratégiáját.

  • DLG Spotlight: Istállórobot-rendezvény (13. csarnok)  
    Az idei „Barn Robot Event” a szarvasmarhaistállókban történő automatikus takarmánytolás témájára összpontosít. A 13-as csarnokban a mozgó robotok egy külön erre a célra kialakított területen kerülnek bemutatásra. Az élő bemutatók során a látogatók testközelből tapasztalhatják meg, hogy az automatikus takarmánytoló gépek hogyan támogathatják a tejtermelő gazdákat. A délelőtt németül, délután pedig angolul élőben kommentált bemutatókra naponta kétszer kerül sor.
  • DLG Spotlight: Sertéstenyésztés farokkurtítás nélkül (15. csarnok)   
    A 15-ös csarnokban az EuroTier kiállítói a tenyésztéstől a vágásig számos olyan kipróbált és bevált megoldást, valamint innovatív koncepciót mutatnak be, amelyek támogatják a gazdaságokat a farkak vágása nélküli politika megvalósításában. Mind a négy vásárnapon a hivatalos tanácsadó szolgálatok szakértői értékes tanácsokkal állnak rendelkezésre, és betekintést nyújtanak e sokrétű téma minden aspektusába.
  • DLG Spotlight: TopTierTreff „Top szarvasmarha genetika” (11. csarnok)    
    A TopTierTreff (11. csarnok) „Top szarvasmarha-genetika” című különlegessége a német és a nemzetközi szarvasmarha-tenyésztők számára egyaránt kihagyhatatlan. Itt a tej- és húsmarha ágazat vezető nemzetközi tenyésztőcégei és szervezetei egyesülnek, hogy bemutassák tenyészállataikat. A látogatók nemzetközi juh- és kecskefajtákat is megtekinthetnek. A TopTierTreff színpadon naponta többször mutatják be a különböző tejhasznú fajták tenyészállatait és utódait, amelyeket szakértők élőben kommentálnak. A rendezvényt a tenyésztési kérdésekről, valamint a tej- és hústermelésről szóló részletes előadásokat kínáló szakmai program teszi teljessé.
  • DLG Spotlight: AI a baromfifarmokon (17. csarnok)    
    A DLG Spotlight „AI a baromfitenyésztésben” az automatizálás és a digitalizáció előrehaladó fejlődésében rejlő ígéretes lehetőségeket mutatja be a baromfitenyésztés számára, gyakorlati példákkal illusztrálva azokat. A külön erre a célra szánt különlegességben start-upok és már működő vállalatok mutatják be a baromfitenyésztésben alkalmazott AI-alapú megoldásaikat, az in-ovo ivarmeghatározástól kezdve az állatjólét és az egészségi állapot monitorozásáig.
  • DLG Spotlight Házi állattartás (24. csarnok)      
    Hogyan működik a rovarok automatizált tenyésztése a kiváló minőségű fehérjetakarmányok előállításához a gazdaságban? Milyen kihívások merülnek fel a rovarok élelemforrásként való ipari tenyésztése során? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a gyakorlatorientált DLG Spotlight Inhouse Farming című rendezvényen a 24-es csarnokban. A látogatóknak bőséges lehetőséget kínálunk mélyreható szakmai megbeszélésekre, és betekintést nyerhetnek a kiválasztott technológiákba és megoldásokba a saját mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszerek számára. A rovarok és az akvakultúra mellett a körforgásos gazdasági rendszerekben történő vertikális gazdálkodás is bemutatásra kerül.
  • Szakértői színpadok: Témák az állattenyésztési ágazatban      
    A „Baromfi szakértői szakasz” a baromfitenyésztés innovációira és trendjeire összpontosít, beleértve a tenyésztést, az állategészségügyet, a takarmányozást, valamint az értékesítést és a marketinget. Az Expert Stage Poultry a DLG standján (13. csarnok, E 58-as stand) két színpadon mutatja be a látogatóknak a tenyésztés, a takarmányozás, a tartás és az állattartási klímavezérlés legújabb fejlesztéseit. A szakértői szekciók között szerepel a „Közvetlen üzemi értékesítés és üzemi vágás”, amely olyan témákat érint, mint a mobil vágás, a jogi keretfeltételek, a marketingstratégiák és a közvetlen üzemi értékesítés gazdasági szempontjai. Az EuroTier 2024 külön figyelmet szentel a lovaknak. A rendezvény mind a négy napján a 13. csarnokban található DLG stand szakértői színpadán két szakelőadás foglalkozik a lótenyésztő gazdaságok előtt álló legfontosabb kérdésekkel: A kifutók kialakítása, időjárásvédelem, takarmánytermelés, takarmányozás és trágyahasználat. A két szakértői színpad, a „Házon belüli gazdálkodás” és az „EnergiaDecentral” kiegészíti az előadások és megbeszélések átfogó kínálatát.

FarmRobotix, a DLG új platformja a robotika, az AI és az automatizálás területén.

A DLG évek óta támogatja a mezőgazdasági robotok használatát és ismereteit. A FarmRobotix-szal a DLG új platformot hozott létre a robotika, a digitalizáció, az automatizálás és az AI számára a mezőgazdaságban. A cél az, hogy fórumot kínáljon a tudásátadáshoz és a hálózatépítéshez. Az EuroTier 2024-en a FarmRobotix kiállításokat, műszaki bemutatókat és élő bemutatókat ötvöz. A DLG szakértői színpadán tartott napi előadások mellett a látogatók a demóterületeken élőben is megtekinthetik a robotokat, miközben gyakorlati betekintést nyerhetnek az autonóm mezőgazdasági járművek és berendezések működésébe.

Kongresszusok és konferenciák: nemzetközi kínálat

Az EuroTier 2024 összehozza az állattenyésztőket, az agrárgazdaságot és a szakértőket a hálózatépítés és a szakmai eszmecsere érdekében. A DLG partnerszervezeteivel együtt az EuroTier 2024 ismét különböző konferenciákat és esti rendezvényeket kínál:

  • Nemzetközi szarvasmarha és sertés rendezvény 2024. november 11-én.
  • Nemzetközi baromfi konferencia 2024. november 11-én.
  • Háziállat-tenyésztési rendezvény 2024. november 11-én.
  • Nemzetközi konferencia Ukrajna / Moldova 2024. november 13-án.
  • Állategészségügyi rendezvény 2024. november 14-én

A Német Gyakorló Állatorvosok Szövetségének (bpt) éves bpt-kongresszusa két napon keresztül, 2024. november 14-16. között átfedésben lesz az EuroTierrel. A szakmai program ATF által elismert továbbképzéseket kínál (ATF = Academy for Veterinary Continuing Education) a kisállat-, ló- és haszonállatpraxis, valamint a praxismenedzsment és az élelmiszerbiztonság területén. Az állatorvosi asszisztensek és állatorvosi asszisztensek számára egynapos, az állatorvosi főprogramhoz kapcsolódó tartalmú továbbképzést tartanak. Különleges felvételi feltételek és szakmai igazolások érvényesek.

Fiatal gazdák napja

A november 14-én megrendezésre kerülő Fiatal Gazdák Napja a mezőgazdasági és agrárgazdasági karrierjük kezdetén állók központi találkozóhelye. A program a fiatal szegmensnek szól, beleértve a fiatal gazdálkodókat, diákokat, tanulókat és a mezőgazdasági upstream vagy downstream iparban dolgozó fiatal szakembereket. A változatos program lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy bővítsék ismereteiket, kapcsolatokat építsenek ki, izgalmas előadásokat és panelbeszélgetéseket hallgassanak meg, valamint a DLG standjánál gyakorlati foglalkozásokon vegyenek részt. A kiállítás területén megrendezésre kerülő „Young Farmers Party” lesz a nap nagyszabású záróeseménye.

Campus & karrier

A 13. csarnok az EuroTier platform, amely a munkahelyek, a továbbképzés és a karrier, valamint a kutatás és a tudomány témáit egyesíti. Itt többek között minden a szakmai karrier, valamint a tudomány és a kutatás körül forog. A Campus & Career területén a kiállítók és oktatási intézmények vonzó ajánlatokat mutatnak be: Itt az iskolások, diákok, pályakezdők és szakemberek felvehetik a kapcsolatot a munkatársakat kereső vállalatokkal, információt kaphatnak a toborzási tanácsadóktól, és többet megtudhatnak a képzési és továbbképzési lehetőségekről. A műszaki főiskolák, egyetemek és kutatóintézetek bemutatják legújabb tudományos projektjeiket. Emellett az érdeklődő látogatók az EuroTier kiállítóinak állásajánlatait is megtalálhatják az állásfalon.

Az EuroTier és az EnergyDecentral szakmai partnerei

Az EuroTier és az EnergyDecentral szakmai programját a DLG szervezi német és nemzetközi szakmai partnerszervezetekkel együttműködve, amelyek a következők: bpt – Bundesverband Praktizierender Tierärzte (gyakorló állatorvosok német szövetsége); Bundesverband Rind und Schwein – BRS (a német állattenyésztési szövetség); Bundesverband für Tiergesundheit e.V. – BfT (a német állategészségügyi szövetség), Deutscher Verband Tiernahrung – DVT (német takarmányozási szövetség); European Dairy Farmers (EDF); European Pig Producers e. V. (EPP); European Poultry Club e.V. (EPC); Fachverband BIOGAS e.V. (Német Biogáz Szövetség); Forum Moderne Landwirtschaft, ISN – Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands e.V. (az ISN képviseli a piacorientált és szakosodott németországi sertéstartók érdekeit); VDMA Power Systems; Verband der Landwirtschaftskammern – VLK (Német Mezőgazdasági Kamara); és a Zentralverband der deutschen Geflügelwirtschaft – ZDG ( a Német Baromfiipari Szövetség).

Ideális kiegészítés: EnergyDecentral és a házi gazdaságok

Az EnergyDecentral szakvásár és az Inhouse Farming – Feed & Food Show az EuroTierrel párhuzamosan zajlik. A fenntartható energiatermelés teljes értékláncát – beleértve az erőforrásokat, az energiatermelést és az intelligens energiát – lefedő EnergyDecentral már most a decentralizált energiaellátás vezető platformjaként van jelen. Az új Inhouse Farming – Feed & Food Show a jövő mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszereinek globális B2B helyszíne lesz. Az Inhouse Farming – Feed & Food Show a mezőgazdasági gyakorlattal szorosan összekapcsolódva kínál szakszerű információkat, perspektívákat, innovációkat és üzletet – a takarmánytól az élelmiszerig. Mindkét kínálat optimálisan bővíti az EuroTier szakosodott témakínálatát.