fbpx

Őrült tempóban fogy a búza, 80 ezerre drágulhat a hazai is

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 11.

Az USA pár hónap alatt a készlet felét eladta, az oroszok megismételték a tavalyi rekordot, és általában mindenütt felfelé hajtja az árakat a nagy lendület. Akár itthon is eljöhet a 80 ezer.

búza
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Hatalmas a lendület

Világszerte gyorsan és hatalmas tételekben forgalmazzák a búzát a legnagyobb exportőrök, ami kedvező hatással van a régió, így a magyar kereskedésre is.

Bár az oroszok exportpotenciálját jelentősen rontják a rossz terméseredmények, egyelőre még hozzák a 2023-as szintet. Az Eurázsiai Unió országaiba irányuló szállítások elérték az 5,5 millió tonnát, ami tavaly is ennyi volt. Csakhogy akkor jóval több volt a termés, így az árak akkor alacsonyabban álltak: most Oroszország mélytengeri kikötőiben nettó 16,6-16,7 ezer rubel egy tonna (durván 66-67 ezer forint, ÁFA nélkül). A MezőHír tudósítása szerint lendületes a külkereskedelem az Egyesült Államok búzaexportjában is, október első napjaira 11,2 millió tonna leszállítására vállaltak kötelezettséget a kereskedőik. Ez 22%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához mérten, sőt, négy hónap alatt eladták a teljes szezonra tervezett 22,5 millió tonnás mennyiség felét. Az USA-nak kedvező most, hogy Oroszország, Ukrajna és az EU termelése és exportja sokat csökkent. Ebbe a keresleti térbe tud benyomulni az amerikai áru.

Felfelé mennek az árak

A trendet markáns áremelkedés kíséri, és nemcsak az oroszoknál. A szomszédos Ukrajnában is felfelé mennek az árak, amiben az is benne van, hogy emiatt a szerény termés mellett sokan visszafogják az eladást, még nagyobb árakra várva. A 2. és 3. osztályú búza ára 8,5-9,8 ezer hrivnya (azaz már igencsak 80 ezer forint feletti). Az európai határidős búza árfolyamának emelkedésében az említett orosz problémák is éreztették hatásukat – jelentette az Oilworld. A decemberi határidős búzaügyletek az Euronext párizsi tőzsdén október elején elérték a 227-228 euró feletti tonnás árat is.

Ez a magyar búzának is lendületet adhat. Bár jelenleg a malmi búza ára 75 ezer forint körül van, a MezőHír szerint minden esélye megvan a 80 ezer forintos árszintnek Magyarországon, különösen, ha a forint gyenge árfolyama tartós lesz. A takarmánybúza egyébként 17, a malmi 12%-kal kerül többe idén az AKI adatai szerint.