fbpx

Most már törvény könnyíti meg a védett erdők tarvágását

Írta: Kohout Zoltán - 2025 június 16.

A tarvágás hosszú évtizedeken át kimutatható, súlyos károkat okoz az erdők, közvetetten a mezőgazdaság, a talajok ökológiai állapota, épsége szempontjából is. Ezért tiltakoztak tudósok bő két éve, amikor rendeletben vált lehetővé a tarvágás az őshonos fafajú, elsődlegesen természetvédelmi rendeltetésű erdőkben. Az akkori rendelet most törvényi erőre emelkedett.

tarvágás erdőgazdálkodás
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Alapvető védelmi mechanizmus kerül veszélybe

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya nem támogatta a törvénytervezetet, mert a természetvédelmi és Natura 2000 elődleges rendeltetésű, őshonos fafajú erdőkben csak ökológiailag fenntartható erdőgazdálkodás keretében szabadna gazdasági hasznosítást végezni. Ennek keretében a faanyagtermelés mellett fenntartják az erdei ökoszisztéma integritását, biztosítják az erdők ökoszisztéma-szolgáltatásait, megőrzik az erdei biodiverzitást, és fenntartják az erdők stabilitását és alkalmazkodó képességét. Ennek egyik alapvető eleme a folyamatos erdőborítás fenntartása (örökerdő és átmeneti üzemmód), és így a faanyagtermelés mellett az erdő védelmi funkcióit is integrálják a gazdálkodásba (kíméleti területek, holtfa, habitatfák visszahagyása, elegyesség, cserjeszint kímélete, változatos korszerkezet). A vágásos üzemmód bizonyos típusai (szálalóvágás, fokozatos felújító vágás) keretében ezek a célok még megvalósíthatók, de a tarvágás alapvetően nem tekinthető ökológiailag fenntartható gazdálkodási módnak – áll az Európai Erdészek Szövetségének szakmai összefoglalójában is.

Gyors profit, tartós pusztulás

A szálaló fakitermelésnél csak egyes fákat vágnak ki, így az erdő szerkezete és élőhelyei részben megmaradnak. Így nem szűnik meg az erdei élőlények (madarak, rovarok, emlősök) folyamatos jelenléte. Ugyanakkor a tarvágás teljesen eltávolítja a fás növényzetet, ami élőhelyvesztést és biodiverzitás-csökkenést okoz. Míg a szálalóvágásnál a talajfelszín döntően árnyékolt marad, a tarvágásnál nő a talajerózió, a tápanyagvesztés és a kiszáradás veszélye, továbbá csökken az ellenállóság a károsítókkal és környezeti stresszekkel szemben, romlik a talaj mikrobiális életminősége. Igaz, a tarvágás gyorsabb profitot eredményez, mint a szálazásos eljárás…

Mivel azonban az erdő léte-jelenléte közvetetten jelentős hatást gyakorol az agráriumra is, a rövid távú előnyök közép- és hosszútávon jelentős károkat okoznak mind az erdő-, mind a mezőgazdaságra.

SzempontSzálazó fakitermelésTarvágás
BiodiverzitásMegőrzi az élőhelyeketÉlőhelyvesztés
TalajvédelemCsökkenti az eróziótFokozza az eróziót
ErdőszerkezetHeterogén, természetesEgységes, fiatal állomány
ErdőborításFolyamatos, stabilTeljes eltávolítás
FenntarthatóságHosszú távon fenntarthatóRövid távú hozam, hosszú távon káros

Sok kutatás bizonyítja, hogy a tarvágások kedvezőtlen termőhelyi viszonyokat hoznak létre, megbontják az erdei mikroklímát, csökkentik az erdős táj klímakiegyenlítő hatását, kedvezőtlenül hatnak a talajviszonyokra, és megváltoztatják az erdei életközösségeket. Ezen kedvezőtlen hatások egy része tartósan megmarad, még évszázadok múlva is kimutatható – írják a magyar akadémikusok. A törvényjavaslat azonban kiterjeszti a tarvágás alkalmazásának lehetőségeit a védett és magas természeti értékkel bíró erdőkben, így nem segíti elő a természetvédelmi rendeltetés megvalósulását, az erdők fenntartható használatát. A tudósok szerint a törvényjavaslatban kiterjesztett sarjaztatásnak lehet ugyan természetvédelmi szempontból létjogosultsága, de a védett erdőkben ezt sem a tarvágás keretében kell megvalósítani. A tarvágás lehetőségének kiterjesztése különösen a síkvidékeken még megtalálható utolsó, védett erdőssztyepp foltjaink esetében jelent fokozott veszélyt. Ezekben az erdőkben nem a tarvágás lehetőségének a bővítése, hanem a gazdasági célú hasznosítás megszüntetése lenne indokolt természetvédelmi erdőkezelés keretében – idézi az akadémikusokat a Portfolio.