fbpx

150-200 ezer paradicsomtő található a Greencoop új üvegházában

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 28.

Az üvegházak komoly erőforrást jelentenek a hazai zöldségtermesztésben. A Vidékfejlesztési program és egyéb támogatások révén ez év végéig közel 91 hektár üvegház épül.

Nagy István agrárminiszter a Greencoop Hungary Kft. 2,5 milliárd forintból 5 hektáron megvalósult, évente mintegy 2000 tonna paradicsomot termelő üvegházának átadóján elmondta, hogy jelenleg 150 hektárnyi üvegházban, s közel 500 hektárnyi korszerű fóliablokkban zajlik zöldséghajtatás. Az üvegházi termesztésben egy hektárra vetítve a fürtös paradicsom éves árbevétele 126 millió forint, a koktélparadicsom esetében pedig 180 millió forint realizálható, olvasható az MTI hírében.

Tavaly a friss zöldségexport 115 ezer tonna volt, értéke meghaladta a 120 millió eurót (39,1 milliárd forint), ismertette az agrárminiszter. A hajtatott termékek közül a paprika 25 ezer tonnát tett ki. Az uborka és a paradicsom esetében még a hazai piacon is vannak kihasználatlan lehetőségek. Az elmúlt években a megtermelt paradicsom 97-98 százalékát belföldön értékesítették. Májustól november végéig önellátó a hazai piac, de ez még növelhető. A Greencoop a paradicsomot csak idehaza értékesíti, ezáltal csökken a szezonalitás, mert folyamatosan friss termékkel látja el a piacot.

A Greencoop Hungary Kft. üvegháza azt bizonyítja, hogy hosszútávon csak a legmagasabb színvonalon termelő üzemek maradnak versenyben. Az üvegházban geotermikus energiával fűtenek, összegyűjtött esővízzel öntöznek és kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak. A Greencoop Hungary Kft. a szlovákiai Greencoop szövetkezet tagja. Bindics Zsolt, a szövetkezet elnöke elmondta, hogy Szlovákiában összesen 20 hektáron évi tízezer tonna paradicsomot termelnek.

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négyfajta paradicsomot termesztenek: klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot. A Greencoop a beruházáshoz a kertészeteket támogató európai uniós pályázaton 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

CÍMKÉK