3 százalékkal lettek olcsóbbak a gabonafélék áprilisban

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2015. május 4. – Az első negyedév elején általános tendenciaként kis mértékben emelkedtek a gabonaárak hazánkban. Ez a folyamat január-február fordulóján tetőponthoz érkezett és az árak a továbbiakban fel-le ingadoztak. Ezt a jelenséget váltotta fel idén áprilisban egy egyértelműbb irány: az árak elkezdtek lefelé csordogálni.

3 százalékot, 8913 pontról 8619 pontra csökkent a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) áprilisban márciushoz viszonyítva. Átlagosan ilyen mértékben lettek olcsóbbak a gabonafélék a Magro.hu mezőgazdasági piactéren. A csökkenésben többé-kevésbé mindegyik termény érintett volt, de leginkább a kukorica és a búza lett olcsóbb.

A kukorica esetében jó ideje a tonnánkénti 40 ezres ár jelenti a referenciapontot. Az aktuális ár hol alulról, hol felülről közelíti ezt az értéket. Áprilisban átlagosan 40.669 forintért cserélt gazdát a termény a fizikai piacon, ami mintegy 5 százalékkal kevesebb a márciusi adatnál. Ugyanakkor érdekes tény, hogy éppen április utolsó napjaiban drágulni kezdett a kukorica a hazai határidős piacon, ami akár egy, a jelenleginél pár százalékkal magasabb árat vetíthet előre. Mindenesetre a világban inkább csökkennek az árak. Ezt a tendenciát erősítheti, hogy globálisan a tavalyi rekordtermésnél alig valamivel kevesebb várható idén, így kínálatban nem lesz hiány.

A kukoricához hasonló utat járt be idén a búza ára is Magyarországon. Az év eleji erősödést tetőzés, majd hullámzás követte. Ennek lett a vége egy 3 százalékos ércsökkenés áprilisban, ami leginkább a malmi búzát érintette. Ezzel a malmi búza átlagosan 53.450 forinton, a takarmánybúza pedig 48.150 forinton forgott. Normál időjárási körülmények között az árak további csökkenése várható a folytatásban is. A világ árutőzsdéin mindenestre már év eleje óta lejtmenetben mozog a búza ára. Világszerte jó, a 700 millió tonnát megközelítő termés várható.

A jóval kevésbé mozgalmas árpapiacon egy hónap alatt 2,5 százalékkal lett olcsóbb a termény, így 40.500 forintba került tonnánként.

További adatok megtekinthetők: http://www.magro.hu

Valamint az Magro Gabonaindex részletes adatai: http://www.magro.hu/magro-gabona-index/

Valamint szakértői információt kérhet a következő elérhetőségeken:

Németh István

ügyvezető, gabonapiaci szakértő

Magro.hu

mezőgazdasági piactér

Tel: +36 20 424-9664

Email: istvan.nemeth@magro.hu

búza gabona kukorica növénytermesztés