fbpx

A Gabonakutató hazai viszonyokra nemesít

Írta: Kohout Zoltán - 2019 július 16.

Nő az érdeklődés a magyar nemesítésű kalászosvetőmagok iránt, ezért a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. a hazai időjárási és termőhelyi adottságokra kifejlesztett és már bevált fajták-hibridek mellett újakkal jelentkezik. A gyors ütemű fejlődésre szükség is lesz: nyakunkon a klímaváltozás erősödése.

Hazai vetőmag hazai igényekre

A mindinkább kiszámíthatatlan időjárás mellett az ukrán és orosz gabona-tömegtermelés, illetve a globális politikai és piaci trendek is jelentős kihívásokat jelentenek a magyar kalászosgabona-termesztői ágazatnak. A Gabonakutató (GK) hódmezővásárhelyi szakmai és partnertalálkozóján elhangzott: versenyképességünket csak a megfelelő fajták kiválasztásával, pontos termesztéstechnológiával és az innovatív műszaki apparátusok alkalmazásával tarthatjuk meg.

A súlyos szárazságot követő bőséges esőzés hatásait elemezve Szabó Lajos, a GK rendezvényének otthont adó Hódagro Zrt. elnök-vezérigazgatója megerősítette: komoly kiesést okoztak az időjárási anomáliák. Jó hírről is beszámolt: a GK tritikáléfajtáival végzett takarmánykísérletek szerint a beltartalmi és emészthetőségi mutatók kiemelkedően jók.

A GK ügyvezető igazgatója, Wágner József arról beszélt, hogy bár igen széles a nemesítőcég fajta- és hibridpalettája, továbbra is kiemelt cél az időjárási szélsőségekre való reagálás. – E célkitűzés része, hogy új növényeket kell a termesztésbe vonni. Ezzel a vetésforgó hatékonysága mellett a termésbiztonságot is erősítjük, továbbá a lánc több szegmensében tudunk kínálni piacképesebb termékeket feldolgozóknak, takarmányozóknak, élelmiszer-fogyasztóknak – hangoztatta a cégvezető.

E törekvéseket támasztotta alá a szaktárca államtitkára is. Feldman Zsolt a legfőbb fejlődési irányok között említette az időjárás-változásra való felkészülést, a fajtaválasztást, a megfelelő agrotechnológia alkalmazását, az öntözésfejlesztést, a digitális és precíziós műszaki apparátusok bevetését. Hangsúlyozta: a feltörekvő ukrán és orosz piacok fenyegetésére válaszul mérethatékony gazdaságokkal kell piacképes árualapot biztosítani.

Embernek, állatnak, piacnak

A Gabonakutató kalászos szántóföldi bemutatóján a többéves jó hírnevét ma is tartó, korai érésű és 6-9 tonnás üzemi átlagra képes, jó termeszthetőségű GK Csillag mellett a szintén őszi, szuperintenzív és nagy jövő előtt álló GK Arató is bemutatkozott. Az új fajta kiemelkedően (10 tonna felett) teljesít, megdőlésre nem hajlamos, és máris nagy az érdeklődés iránta.

Szintén évek óta tartják népszerűségüket az OMÉK-díjas és nemcsak hazánkban, hanem a környező államokban, sőt, Német- és Olaszországban is keresett tritikáléfajták. A GK Szemes korai érésű, kiemelkedő hozamú, silókeverékben is jól használható, míg a középérésű, szintén kiemelkedően teljesítő GK Maroserőteljes növekedésével, nagy stressztűrő-képességével érdemel figyelmet, s bármilyen talajtípusra vethető.

A kimagasló termőképességű és télállóságú, a gombabetegségeknek átlagon felül ellenálló GK Judy őszi árpafajtát 7-9 tonnás termésátlaga évek óta népszerűsíti. Bemutatták emellett az új, bevezetés alatt álló fajtákat: a GK Zete és GK Magvető őszi búzákat, a GK Temes tritikálét, valamint aGK Aréna őszi árpát, melyek 2020-tól lesznek kaphatók.

A Gabonakutató rendezvényén a GK vetőmagjaiból – például a teljes kiőrlésű tritikálélisztből is – készült péksütemények sikere bizonyította: a takarmányozás mellett az emberi élelmiszer-fogyasztás terén szintén van piaci igény a minőségi termékekre.