fbpx

A kolosztrum kezelése

Írta: - 2017 augusztus 24.

Akár tejelő-, akár húshasznú szarvasmarha-telepről van szó, a siker kulcsa az optimális borjúnevelés. A progresszív gazdálkodók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne használják ki minél magasabb százalékban állományuk genetikai potenciálját.

Mindannyian tisztában vagyunk az újszülött borjak esetében a kolosztrum jelentőségével. A legújabb kutatási eredmények szerint a borjúval születése után 1 órán belül 4 liter (nagytestű fajták) kiváló minőségű kolosztrumot kell megitatni. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag „átöblítésre” kerül a borjú teljes bélrendszere. A borjú immunrendszere erősebb lesz, aminek eredménye a későbbiek során a jelentős mértékben magasabb tejhozam.


Kép: Trouw Nutrition

A kolosztrumitatás és -kezelés 5 fő szabálya

  1. Időzítés: 4 liter születést követő 1 órán belül
  2. Mennyiség: 6 liter az 1. nap folyamán
  3. Kolosztrum minőségének ellenőrzése
  4. Megfelelő higiénia
  5. Pasztőrözés

Születés után közvetlenül a borjú immunrendszere védtelen a környezetben jelen lévő kórokozókkal szemben. A kolosztrumból felvett IgG (immunglobulin G) óvja a borjút a fertőzésektől és betegségektől, amíg a borjú saját aktív immunitása ki nem alakul. Az újszülött borjú számára a vérszérumból mért IgG optimális szintje 10-12 mg/ml.

Ennek a szintnek az eléréséhez a borjúval meg kell itatni 4 liter kiváló minőségű kolosztrumot (minimum 50 gramm IgG/liter immunglobulin-tartalom), amellyel 200 gramm IgG-t viszünk be a borjú szervezetébe (Dr. Hoflack).

A megfelelő mennyiség és minőség mellett ugyanilyen fontosságú, hogy a borjú születés után a lehető legrövidebb időn belül megkapja a kolosztrumot. Régebben úgy gondolták, hogy elegendő, ha a borjú az első napon megkapja a föcstejet, de az erre irányuló kísérletek kimutatták, hogy az idő múlásával csökken az immunglobulinok felszívódásának mértéke (bélfal záródása).

Ha a borjú nem szívesen iszik, akkor nyelőcsőszonda alkalmazásával kell bevinni a szükséges mennyiséget. Mivel a bendő pH nem savas, nagyon nagy a kórokozók elszaporodásának kockázata. Amennyiben szondára van szükség, ügyelni kell arra, hogy a kolosztrum közvetlenül az oltógyomorba kerüljön.

A kolosztrum kezelése és raktározása

A kolosztrummal kapcsolatos elsődleges probléma, hogy nem minden tehén ad megfelelő minőségű föcstejet. A másik gond az, hogy a borjaknak csak kis hányada kapja meg a megfelelő mennyiségű és minőségű kolosztrumot.

Hatékony megoldást nyújt a zárt kolosztrumkezelő rendszer, amelynek segítségével létrehozható egy magas ellenanyag-tartalmú kolosztrumraktár, amely az összes borjú számára egységesen magas szintű indulást biztosít. A föcstej kezelése egyszerű, higiénikus és biztonságos.

A kolosztrumkezelő rendszer első lépése a higiénikus fejés, majd a kolosztrum lehűtése vagy pasztőrözése. A fejés után ellenőrizni kell a kolosztrum minőségét (pl. refraktométerrel). A minőség ellenőrzése után egyszer használatos tasakba kell tölteni a föcstejet, majd kezdődhet a fagyasztás vagy a pasztőrözés.

A kolosztrumban a baktériumok szaporodásának gátlására a legjobb módszer a fagyasztás. A kolosztrum a fagyasztóban akár 1 évig is tárolható. Felhasználás előtt, a borjú körüli teendők (légzés ellenőrzés, szárazra csutakolás, köldökcsonk fertőtlenítés, stb.) elvégzésének ideje alatt a kolosztrumot melegvizes fürdőben ki kell olvasztani, majd a borjúval megitatni.


Kép: Trouw Nutrition

A kolosztrum pasztőrözése

A gyakorlati megfigyelések szerint a pasztőrözött kolosztrumból több immunglobulin szívódik fel, mint a kezeletlenből. A pasztőrözés számos baktériumfaj ellen hatékony (Salmonella, E. coli, Mycobacterium avium, Mycobacterium californicum, Mycobacterium bovis és Listeria monocytogenes).

A pasztőrözés megakadályozza a borjak fertőződését a legérzékenyebb időszakban, és javíthatja az immunglobulinok felszívódását. A kolosztrum fertőződésének oka lehet a szennyezett tőgy vagy fejőberendezés, illetve tárolóedény. A kolosztrum pasztőrözése némileg eltér a nyerstejnél alkalmazott eljárástól. Az eltérő sűrűség, fehérje-, illetve zsírtartalom óvatosabb pasztőrözést igényel. Az immunglobulin-tartalom kímélésére is figyelemmel kell lenni. Ráadásul a kolosztrum minősége tehenenként jelentősen eltérhet. A Pennstate Egyetem (Journal of Dairy Science publikáció) vizsgálatai szerint a kolosztrum pasztőrözése 60°C-on 30 percig melegítve a legoptimálisabb. Jelentősen csökken a baktériumszám úgy, hogy közben a kolosztrum IgG-tartalma és viszkozitása nem változik.

A Minnesota Egyetemen folytatott kísérletek szerint az erősen szennyezett kolosztrum 60 percen át 60°C-on történő kezelése megbízhatóan csökkenti a baktériumszámot. Az IgG-veszteség valamivel nagyobb lesz. A tanulmányok nem várt eredménye az, hogy a pasztőrözött kolosztrum jobban felszívódott, mint a kezeletlen. A Minnesotai vizsgálatok szerint a pasztőrözött kolosztrumot evő borjak 24 órás IgG szintje 22,6 mg/ml szemben a kezeletlen kolosztrumot fogyasztók 19,6mg/ml-es szintjével. A magasabb 24 órás IgG-szint nagyon fontos a borjak további élete során. A jobb felszívódás oka jelenleg nem ismert, de az biztos, hogy a pasztőrözés hatékony módja a magasabb IgG-szint elérésének (Hoard’s Dairyman Calf & Heifer E- Sources).

Cikkünk fő üzenete, hogy rendkívül fontos a borjú életében az első táplálék, amellyel találkozik, és amelynek révén megszerzi a passzív immunitást. A kolosztrumitatás lényege a mennyiség, minőség és időben történő bevitel. Nem feledkezhetünk meg azonban az ezt követő táplálékról sem, hiszen az első tejpótló tápszer minősége és mennyisége is döntő jelentőségű a későbbi fejlődés szempontjából.

Katonáné Stiller Krisztina

Inter-Mix Kft.