Bezárás

A méhekre veszélyt jelentő vegyszerek korlátozását kéri a Greenpeace

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 18.

Budapest, 2013. február 18., hétfő (MTI) – A méhekre veszélyes vegyi anyagok használatának azonnali tilalmára kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert a Greenpeace – közölte a környezetvédő szervezet hétfőn.

 

 

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) január 16-án mutatta be tanulmányát, amely szerint három vegyi anyag nagy kockázatot jelent a méhekre.

Az ezekkel a szerekkel kezelt magokból a hatóanyag a növény virágporába és nektárjába jut, így veszélyeztetve a méheket.

A probléma olyan jelentős, hogy az Európai Bizottság 2013. január 31-én a három agrokemikália használatának korlátozását javasolta a napraforgó-, repce- és kukoricaföldeken – idézi a Greenpeace közleménye Simon Gergelyt, a szervezet kelet-közép-európai vegyianyag-szakértőjét.

A környezetvédő szervezet tájékoztatása szerint a klotianidin, az imidakloprid és a tiametoxám nevű neonikotionidokról van szó.

A méhállomány a világ más részein és Európában is részben összeomlott.

Az utóbbi években több jelentős nemzetközi kutatóintézmény jutott arra az eredményre, hogy a méhek pusztulása és a vetőmagok kezelése során használt vegyi anyagok elterjedése között összefüggés van – figyelmeztet a Greenpeace.

A közlemény szerint Magyarországon a méhészet fontos ágazat. Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse szerint a vidékfejlesztési miniszter felelőssége, hogy nemcsak a repce, kukorica és napraforgó termesztésében legyen tilos használni ezt a három vegyszert, hanem mindenhol, ahol nem bizonyított, hogy ártalmatlanok.

 

MTI 2013. február 18.