fbpx

A napraforgóban is technológiában gondolkodunk

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 08.

A napraforgótermesztés sikeressége azon múlik, hogy az összeválogatott technológiai elemek mennyire hatékonyak, és mennyire illeszkednek egymáshoz, illetve hogyan támogatják a termelési cél elérését az adott körülmények között. A BASF törekvése az, hogy válogatott termékeken keresztül komplett technológiai megoldásokat biztosítson a termelőknek a növényvédelem, a genetika és a tápanyag gazdálkodás területén egyaránt. A folyamatosan bővülő napraforgó termesztéstechnológiánk legújabb építőkövei a Clearfield® Plus és Clearfield® gyomirtási rendszerekbe illeszkedő új BASF hibridek.

A linolsavas Clearfield® Plus-os napraforgók közül kitűnik az Acordis CLP. A robusztus, magas növények nagy egyedi termőképességgel rendelkeznek. Az Acordis CLP kedvező évjáratokban, jó adottságok mellett könnyen meghaladja az 5 t/ha-os termésszintet. A termetes növények nagy gyökérrendszere biztosítja a hibrid kiváló termésstabilitását. A termőképesség és termésstabilitás mellett a napraforgók fontos értékmérő tulajdonsága az olajtartalom. Ebben is kitűnik az Acordis CLP versenytársai közül. Bár a növények magasak, az állományban alig-alig találunk megdőlt töveket bizonyítva a hibrid jó szárszilárdságát és betegségellenállóságát. Még a csapadékos 2018-as év provokációs kísérletében is kifejezett ellenállóságot mutatott az Acordis CLP a fehérpenészes szártőkorhadással szemben. A tányérok állása félig bókoló és érett állapotban jellegzetes kúp alakot vesz fel. A hibrid erősségei alapján – kiváló betegség ellenállóság, magas olajtartalom, nagy termőképesség – a legjobb eredményeket a jobb adottságú területeken, intenzív és fél-intenzív technológia mellett tudjuk elérni.

A Clearfield® gyomirtású területeken ajánlott a Coloris CL nevű linolsavas hibrid. A hibrid erőssége a kiváló alkalmazkodó képesség és a stressztolerancia. A Coloris CL – a kísérletek tanúsága szerint – rendkívül jól teljesít a gyengébb adottságú helyeken is. A hazai klímán, az egyre gyakoribb időjárási extrémitások mellett a fokozott stressztűrő-képesség elengedhetetlen a jó termésstabilitáshoz. A csapadékszegény és hőség napokkal teletűzdelt nyarakon, a hibrid termékenyülése és szemtelítődése alig-alig sérül. Termésstabilitásának másik fontos eleme a betegségellenállósága. Verticilliummal szemben kimagasló toleranciával rendelkezik, szádor- rezisztenciája pedig teljeskörű az ismert rasszokra. A közepesen magas hibrid szárszilárdságára sem lehet panasz. A tányérok állása félig bókoló, lecsüngő ami kevés esélyt ad a madaraknak, hogy megdézsmálják a napraforgó termést. A Coloris CL erősségeit – alkalmazkodó képesség, termésstabilitás – a heterogén és gyengébb adottságú termőhelyeken tudjuk kamatoztatni leginkább.

A napraforgó hibrid megválasztásakor eldöntjük azt is, hogy milyen posztemergens gyomirtószert alkalmazhatunk. Mind a Clearfield®, mind a Clearfield® Plus gyomirtási rendszer alkalmas arra, hogy sikeresen kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, de a Clearfield® Plus esetén a kikelt gyomokra szórt posztemergens kezelés nagyobb biztonsággal lesz sikeres. Mindkét esetben ugyanannyi imazamox hatóanyagot permetezünk ki, de Pulsar® Plus-ból több hatóanyag szívódik fel a gyomokba, mint a Pulsar® 40 SL-ből, ami a Pulsar® Plus speciális és egyedi vivőanyagainak köszönhető. Ez az „adjuváns rendszer” több komponensből áll, így a viaszos vagy a szőrös levelű gyomok levelébe is képes nagy mennyiségben bejuttatni a hatóanyagot. A Pulsar® Plus a Pulsar® 40 SL-hez képest hatékonyabb a mezei acat, a varjúmák és a 6-8 leveles „túlnőtt” kétszikű gyomok ellen. Ezek közül a legfontosabb a parlagfűvel szembeni plusz hatás. Pulsar® 40 SL hatására a 4 levélnél erősebb parlagfüvek közepe elhal, de aktiválódnak az alvórügyek, melyekből oldalhajtások képződnek. Ezekkel a parlagfű tovább konkurál a napraforgóval, és virágzatot fejleszt. 2.0 l/ha Pulsar® Plus esetén, a túlnőtt parlagfüvek jelentős része nem képes oldalhajtás fejlesztésre. Kezeléskori méretben, torzult alakban vegetálnak a napraforgó állomány alatt, és nem hoznak virágzatot.

Mindenképpen Clearfield® Plus hibridet és így Pulsar® Plus posztemergens gyomirtószert érdemes azoknak választani, akik csak állományban, a már kikelt gyomok ellen védekeznek, erősen fertőzött a területük parlagfűvel, varjúmákkal vagy mezei acattal. Clearfield® hibridek és gyomirtás is ajánlhatók azokra a helyekre, ahol a preemergens gyomirtás megelőzi a posztemergenst, nincs mezei acat, varjúmák és kevés a parlagfű.