fbpx

Aflatoxin-kimutatás, gabonaszellőztető-megoldás az Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.-től

Írta: - 2017 június 14.

Gyors, egyszerű aflatoxin-kimutatás Monitox 1000-rel

Hazánkban a nagy sajtóvisszhangot kiváltó paprika-ügy kapcsán 2004-ben találkoztunk az aflatoxin elnevezéssel, amikor magyar őrölt fűszerpaprikába magas aflatoxin-tartalmú import paprikát kevertek. Az utóbbi időkig az aflatoxin-szennyezettség elsősorban a fejlődő országokból importált termékeket érintette. A klímaváltozás hatására azonban Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelent a kukorica aflatoxin-szennyeződése. Míg korábban úgy tudtuk, hogy hazánk éghajlatán nem képződik aflatoxin, a legutóbbi vizsgálatok alapján ez az álláspont revízióra szorul. Ezt a Monitox 1000 egyszerűen elvégezhetjük.

A kukorica aflatoxin szennyeződésének megelőzése

A Monitox 1000-rel kimutatható aflatoxinok nagyon stabil vegyületek, eltávolításuk a terményekből jelenleg nem megoldott. A legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja az aflatoxin tartalom csökkentésének az Aspergillus gombák elszaporodásának megelőzése, melyet a Monitox 1000 láthatóvá tesz. Ennek érdekében mind a kukorica termesztése, mind a betakarítása és a tárolása során meg kell előznünk a penészgombák fejlődését és mikotoxin képződését.

Monitox 1000-rel kimutatott aflatoxin-képződés megelőzhető a betakarítás és tárolás során

  • kíméletes betakarítással
  • szárítással
  • válogatással, rostálással (Monitox 1000)
  • tiszta tárolóhellyel
  • jó szellőzéssel, alacsony páratartalom
  • védve a kártevőktől.

Tisztítással is hatékonyan csökkenthető az aflatoxin-szennyezettség. A szemeket a szárítás előtt és után is Monitox 1000-rel vizsgálni és tisztítani kell; a rosták nyílásainak és a ventilláció szabályozásának segítségével távolítják el a port, a tört szemeket, a fizikai szennyeződéseket. Léteznek nem túl költséges rostálási eljárások, amelyekkel a mikotoxinok egy részét képesek eltávolítani. A kirostált szennyeződés magas mikotoxin-tartalmú lehet, ezért azt állatokkal tilos feletetni, égetéssel meg kell semmisíteni!

A praktikus gabonaszellőztető-megoldás

A terménytárolás mindig aktuális téma. A gazdáknak időben fel kell készülniük a biztonságos terménytárolási feltételek megteremtésére. A gabonatárolás során a silókban a legmodernebb technikák állhatnak rendelkezésünkre, azonban a síktárolókban, raktárakban nem mindenhol van kiépítve gabonaszellőztető vagy forgatórendszer. Ezért a Tayfun gabonaszellőztető elengedhetetlen a minőség megőrzéséhez, ez a biztonságos terménytárolás garanciája!

Az állagmegóvó Tayfun gabonaszellőztető használatával mind elkerülhetők a nehézkes átforgatással járó hátrányok!

– Tayfun gabonaszellőztetővel elkerülhető a törtszem-tartalom növekedése, valamint a porlási veszteség, mivel a gabona nincs mozgatva, és a gabonaszellőztető perforált csöve semmilyen károsodást nem okoz a terményben.

– Tayfun gabonaszellőztetővel elkerülhető a többlet energia-felhasználás, mivel össze sem hasonlítható egy átforgató vagy hűtő-szellőztető rendszer energiaigényével, vagy az átpakoláshoz használt munkagépek fogyasztásával. Ráadásul elegendő csak a melegedő, kritikus pontokon használni, amiket pl. egy Pfeuffer GT1-3 halomhőmérő segítségével gyorsan felderíthetünk.

– Tayfun gabonaszellőztetővel elkerülhető a gabonaraktár részleges kihasználatlansága, így a raktár teljes tárolókapacitása felhasználható.

A Tayfun gabonaszellőztető használatával a befúvott levegő egyszerre szárítja és hűti is a terményünket.

A Tayfun gabonaszellőztető a praktikus, gazdaságos, kis volumenű szellőztetés bevált eszköze immár. A gabonaszellőztető megkönnyíti bármely raktár, vagy tároló hűtését, szárítását. A Tayfun gabonaszellőztető egy terménybe nyomható perforált csőből és egy nagy teljesítményű ventilátorból áll, mely fogantyúi segítségével könnyen áthelyezhető a betárolt gabonában. Bármely terményben használható 2m mélységtől. A Tayfun gabonaszellőztető segít megelőzni a túlmelegedést és a fertőzések elterjedését.

A Tayfun gabonaszellőztető működése rendkívül egyszerű és gazdaságos, költséghatékonysága kiemelkedő!

Halmai Géza, Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.