fbpx

Támogatott laborvizsgálatok az állattartásban

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 06.

A rezisztenciavizsgálatok pénzügyi támogatással történő megvalósítására nyújt lehetőséget 2023. január 01-től a vonatkozó rendelet. A támogatás a kis létszámú állattartó telepek élelmiszertermelő állatai esetében elvégzett mintavételre, a laboratóriumi bakteriológiai vizsgálatra és az érzékenységi teszt elvégzésére vonatkozik, mértéke a vizsgálat típusától függ.

Kacsák, kicsik
Kis létszámú állattartó telepek élelmiszertermelő állata kapcsán igényelhető a támogatás (fotó: Pixabay)

Van, mikor kell a szakmailag megalapozott gyógyszeres kezelés

Az antibiotikum kezelésnek ellenálló bakteriális fertőzések jelentős köz- és állategészségügyi kockázatot hordoznak. Emellett a nem vagy nehezen kezelhető megbetegedések gazdasági károkat is okozhatnak az állatállományokban, ezért elengedhetetlen a fertőzések szakmailag megalapozott gyógyszeres kezelése.

A laboratóriumi érzékenységi vizsgálatok segítenek a betegséget okozó kórokozók leküzdéséhez megfelelő hatóanyag kiválasztásában, mellyel célzott terápia végezhető.

Továbbá egyes hatóanyagok – a közegészségügy védelme érdekében – kizárólag ezen vizsgálatokat követően használhatóak. Az állatgyógyászati készítményekre irányadó rendelet alapján a humánegészségügyi szempontból ún. kritikusan fontos antibiotikumok (3-4. generációs cefalosporinok, fluorokinolonok, kolisztin) csak rezisztenciavizsgálati eredmény vagy telepi rezisztencia térkép birtokában alkalmazhatóak élelmiszertermelő állatok kezelésére.

A támogatás mértéke

A fentiekkel összhangban az Agrárminisztérium megteremtette a rezisztenciavizsgálatok támogatott elvégzésének lehetőségét, ezt igényelhetik az állattartók az idei év első napjától. A hozzájárulás a kis létszámú állattartó telepek élelmiszertermelő állatai esetében a mintavételre, a laboratóriumi bakteriológiai vizsgálatra és az érzékenységi teszt elvégzésére terjed ki, a rendeletben meghatározott feltételek alapján és összeghatárig.

Gazdaságonként az első egyed mintavételezése után 1.500 Ft, minden további egyed, valamint környezeti mintavétel után 100 Ft támogatás igényelhető.

A bakteriológiai vizsgálat költségei 3.500 Ft-ig támogathatóak. A korongdiffúziós módszer alkalmazása esetén 2.000 Ft, míg a MIC (minimális gátló koncentráció) vizsgálatra 10.000 Ft a támogatható költség értéke. A vizsgálatok bármely engedélyezett hazai állategészségügyi laboratóriumban elvégeztethetők, ahol lehetőség van a felsorolt módszerek igénybevételére.

Szarvasmarhák
A vizsgálatok bármely engedélyezett hazai állategészségügyi laboratóriumban elvégeztethetők (fotó: Pixabay)

Az állattartók és szolgáltató állatorvosok számára a pénzügyi támogatás remek lehetőség, amellyel a köz- és állategészségügy védelme mellett a gazdaságos gyógykezelésekhez és a fertőző betegségek csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

További támogatásokkal, pályázatokkal foglalkozó cikkeinket elérhetik weboldalunk tematikus rovatában.

Forrás: Nébih

CÍMKÉK