fbpx

Eladjuk a jó magyar almát, és vesszük a gyengébb importot?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 13.

A tavalyinál jóval kisebb az idei almatermés, és annak is jelentős része ipari minőségű. Sajnos várható, hogy a magasabb minőségű áru külföldre vándorol jó áron, a hazai boltokba pedig – az alacsony ár érdekében – import áru kerül.

alma
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Mint nemrég megírtuk, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) becslése szerint az idén az átlagosnál gyengébb termés várható, a belföldi étkezési és feldolgozóipari igényeket nem tudja teljes mértékben fedezni a leszüretelt mennyiség. Jó esetben a 350, a legrosszabb forgatókönyv esetén a 300 ezer tonna sem lesz a termés, ami 150 ezer tonnával kevesebb, mint tavaly. Az étkezési minőségű alma mennyisége 90-100 ezer tonna körül alakulhat, 220-240 ezer tonna lesz az ipari alma (miközben a hazai étkezésialma-feldolgozás kapacitásai elérik a 400 ezer tonnát). Étkezési almából általában évente 110 ezer tonna fogy, vagyis a hazai termés eleve kevés, így helyből várható az importkényszer.

A behozatalnak azonban nem csak mennyiségi oka lesz. Noha étkezési almából várhatóan valóban kevesebb lesz a felhasználási igénynél, a legjobb-jó minőségű árura jelentős kereslet van Közép-Európában. Így számítani lehet rá, hogy a minőségi tételek magas áron elhagyják az országot, az alacsonyabb árú és minőségű import pedig beáramlik. A boltok így tartják az árversenyt, az ország gazdasági válsága miatt csökkenő hazai vásárlóerő pedig valószínűleg kevésbé fizetné meg a magasabb árat. A FruitVeB szerint az étkezési alma esetében is 25-35 százalékos termelőiár-növekedés várható. Ez nyilván megjelenik majd a bolti árakban is, bár kisebb, 10-15 százalékos mértékben.

CÍMKÉK