fbpx

Ez Magyarország: aszály és özönvíz, szél és kánikula

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 07.

Az ország számos térségében csapadékos volt a tavasz; május közepe óta a záporokban gazdag az időjárás, de sok helyütt nemhogy nem ázott át a talaj, egyre inkább tartósan aszályos az időjárás. A hét közepétől ráadásul folytatódik a szárazabb és főleg meleg, 30 fok körüli idő.

Átázott és száraz termőföldek egyaránt vannak

Van térség az országban, ahol minden nap esett, helyenként viharos széllel kísért heves zivatar, felhőszakadás és jégeső formájában. Az elmúlt 10 nap alatt hazánk nagyobb részén 20 és 60 mm közötti csapadék hullott, de néhol ennél jóval több esett. A záporos csapadékforma miatt nagyok a területi különbségek, az Alföld déli-délkeleti részén, illetve a Kisalföldön foltokban még 10 mm sem esett. A múlt héten a felszín közeli talajréteg sokfelé átnedvesedett, foltokban maradt csak száraz, sokfelé a mélyebb rétegekbe is jutott a nedvességből. A felső 50 cm-es réteg az ország nagyobb részén kellően nedves, ugyanakkor főleg az Alföldön és kisebb foltokban a Kisalföldön jelentős a nedvességhiány, bőven lenne helye a további esőknek. Főleg a délkeleti országrészben van még aszályos terület, igaz, a fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszályban.

eső termőföld pára
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nagy különbség lesz a hét csapadékmennyiségeiben is

A hét végéig nagy területen hullhat 10 mm-t meghaladó csapadék (ennek zöme kedd estig), de várhatóan ismét nagyok lesznek a területi különbségek. Az egy hetes összpárolgás területi átlagban kissé e fölött valószínű, a talajok nedvességtartalma a hét eleji növekedés után a hét végére várhatóan csökkenni fog. A felhőszakadással érintett foltokban átmeneti belvízborítás is előfordulhat. A növények levélfelülete csak hétfőn és kedden lesz tartósan vizes, a hét további részében az esetleges átmeneti záporok után gyorsan megszáradnak az állományok. A hőmérséklet csúcsértéke kedden 23 Celsius fok körül várható, majd melegszik a levegő, a hét végére már 30 fok körüli meleg valószínű. Éjszakánként pedig nem hűl 10 fok alá a levegő hőmérséklete.

(Forrás: OMSZ-agro)