fbpx
▼Hirdetés

▼Hirdetés

Fekete Zsóka lett Az Év Állattenyésztője

Írta: Sándor Ildikó - 2025 február 25.

Az Agrotrend Csoport szervezésében már 11. alkalommal kereste a szakmai zsűri – ezúttal 10 kategóriában – azokat az agrárszakembereket, akik nemcsak hivatásukban, munkájukban, de társadalmi szerepvállalásukban is kiemelkedőt nyújtanak. A januári zsűrizés alkalmával kiválasztott 10 kategóriagyőztes Egerben vehette át díjait.

Fekete Zsóka
Az eredeti 20 kocás állománya azóta 80-ra gyarapodott,
törzsállománya pedig már 500 körüli

Nőként férfias szakmát választott, szívügye a minőségi élelmiszer előállítása

A mezőgazdaság, az állatok iránti szeretete már gyerekkorában jelentkezett. Fekete Zsóka nagyszülei háztájiban tartottak baromfit, sertést, lovat, biogazdaságukban pedig zöldséget, gyümölcsöt, szántóföldi növényeket termesztettek, amit a nagymama vitt a helyi piacra. Így Zsóka már kisgyerekként megtapasztalhatta, milyen értéke van a minőségi kézműves termékeknek, a saját kezűleg leszedett vagy készített árunak.

Életcélként tanulmányait is így alakította, okleveles élelmiszermérnökként zöldségtermesztés volt a célja, mégis úgy alakult, hogy egész fiatalon már szőke mangalica tenyésztésébe fogott. Az eredeti 20 kocás állománya azóta 80-ra gyarapodott, törzsállománya pedig már 500 körüli, az értékteremtés viszont megmaradt motivációnak: saját készítésű biotakarmánnyal eteti jószágait, melyeket feldolgozás után maga értékesít. Mára több neves hazai és külföldi étterem is felszolgálja mangalicatermékeit, részt vett velük a madridi Salon Gourmets Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításon, ahol egyedüli magyar mangalica-kistermelőként, húsfeldolgozóként képviselte az országot. De hazahozhatta már a Düsseldorfi Magyar Napok Közönségdíját is, itthon pedig többször is elnyerte az Országos Mangalica Fesztivál Termékdíját.

Szívügye a fiatalok motiválása, hogy a mezőgazdaságban, az állattenyésztésben és az élelmiszer-előállításban is meg tudjuk állni a helyünket. Arra külön büszke, hogy mindezt nőként is meg tudta valósítani, és a nagyszülőktől kapott értékteremtést tovább tudta kamatoztatni.

Munkája mellett egykori iskolájába, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Karára óraadóként visszajár, a hajdúböszörményi Népi Hajdúházban és több hazai agrárrendezvényen is előadást tart, a közönségét is bevonva kedvelteti meg a gyerekekkel és szakmájuk elején álló fiatalokkal a múlt és a jelen mezőgazdaságát, az állattenyésztés, a növénytermesztés és a gasztronómia kapcsolatát. Hosszú távon nem csupán a mangalicafogyasztás népszerűsítése a célja, meggyőződése, hogy tudatos táplálkozással és prémium élelmiszerekkel olyan speciális étkezési kihívásokra is tudnak megoldást nyújtani, mint az autoimmun betegséggel küzdők vagy a ketogén táplálkozást választók igényei. Ennek kidolgozásában és megvalósításában saját feldolgozóüzemével vesz részt.

Fotók: Agrotrend Csoport

▼Hirdetés
▼Hirdetés