fbpx
▼Hirdetés

▼Hirdetés

Az Év Agrárembere és Az Év Élelmiszer-Iparosa Fülep Zsolt

Írta: Sándor Ildikó - 2025 február 25.

Az Agrotrend Csoport szervezésében már 11. alkalommal kereste a szakmai zsűri – ezúttal 10 kategóriában – azokat az agrárszakembereket, akik nemcsak hivatásukban, munkájukban, de társadalmi szerepvállalásukban is kiemelkedőt nyújtanak. A januári zsűrizés alkalmával kiválasztott 10 kategóriagyőztes Egerben vehette át díjait, a zsűri pedig a gála éjszakáján szavazta meg közülük az abszolút győztest. 2024-ben az Az Év Agrárembere tehát Fülep Zsolt.

Fülep Zsolt, a BALMAZ-SÜTÖDE Kft. tulajdonosa, ügyvezetője
Fülep Zsolt, a BALMAZ-SÜTÖDE Kft. tulajdonosa, ügyvezetője

A magyar egészségügy mérföldköve lehet a jó liszt és kenyér

Egy acélos búzából készült termék felidézheti nagyszüleink termetes, jól átsült kenyerét, sőt, szerencsés esetben el is állhat addig, mint elődje. Fülep Zsolt, a BALMAZ-SÜTÖDE Kft. tulajdonosa, ügyvezetője viszont nemcsak az ősi recepteket, a kiváló alapanyagokat, hanem az egészségtudatos étkezés alapjait, a trendeket ugyanúgy ismeri, mint az azokat olykor megcáfoló mikrobiológiát. A táplálkozás élettani hatásait is tiszteletben tartva a vállalkozó, a Debreceni Egyetemmel való kooperáció keretében kollégáival azt vizsgálja, hogy bizonyos sütőipari termékek fogyasztása hogyan csökkenti a 2-es típusú diabetes és időskori demencia megjelenését, valamint, hogy milyen élettani hatások jelentkezhetnek a kovászolt termékek fogyasztása során.

Régiójában a Magyar Pékszövetség Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyei elnökeként, valamint a Magyar Pékszövetség alelnökeként személyesen képviseli a sütőipari ágazatot a Magyar Élelmiszerkönyv szerkesztésében.

Önmagával és szakmájával szemben is elvárása, hogy a korszerű üzemi technológiai felszereltség képzett szakembergárdával párosuljon, ezért gyakorlati oktatási és vizsgahelyszínné akkreditáltatta sütőipari üzemét, hogy a szakemberhiánnyal küzdő sütőipari szegmens részére megfelelő utánpótlást biztosítson. Azóta is évente 18 pék és pék-cukrász tanuló képzése folyik az üzemükben. Fülep Zsolt családi vállalkozásában már 180-an dolgoznak, 30 saját üzletükkel és számtalan külsős partnerükkel képviselik a minőségi kenyérsütést és az egészséges pékárut.

A Szent István-napi Kenyérversenyen rendszeresen győztesként mutatják meg a jelenkor generációjának, hogy a hajdúsági ízek miként tudnak a mostani gasztrokörnyezetbe beilleszkedni, az idősebb korosztály számára pedig visszaidézik azokat az ízeket és formákat, amik a gyerekkorukat képviselték. De ugyanilyen sikernek élhették meg a balmazújvárosi pékek, mikor a hajdúsági húsvéti kalácsukkal a SIRHA első díját vihették haza a fővárosból.

Fülep Zsolt nemcsak kenyeret süt, és nem csupán a hét ismert kovásztípust bontja genomszintre, miközben még a Magyar Élelmiszerkönyvért lobbizik, hanem rendszeres támogatója a hajdúböszörményi Traktorhúzó Versenynek, a környék sportéletének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szervezetének, az autista gyerekek közösségének.

Fotók: Agrotrend Csoport

▼Hirdetés
▼Hirdetés