fbpx

A cumi mellett már a vasvilla is megfér

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 05.

Határainkon túli birtok kategória – Beno család – Várdaróc

Alen Beno
Alen Beno

Eszéktől 9 km-re, Várdarócon 500 hektáron gazdálkodik a Beno család. Alen Beno nagyapja 2-3 hektáron kezdte még a gazdálkodást ugyanebben a faluban, a mai családi gazdaság pedig nemcsak területben nőtt meg, hanem gépparkban is. Sőt, az eredeti szántóföldi termelés kiegészült az állattenyésztéssel is. A szarvasmarha szeretete nem holmi családi örökségként fűződik a Beno család mindennapjaihoz, az ok sokkal prózaibb: az állami földterületek bérlése Horvátországban állattartáshoz kötött, így a kizárólag növénytermesztési múlttal rendelkező család válaszút elé került: beéri a kisebb saját földterülettel, vagy az állattartást is bevállalva tovább bővülhetnek.

A stratégiai változtatást minden bizonnyal nem bánta meg a fiatal házaspár, különösen kisfiaikat látva, akik még a vasvillát is alig tudják felemelni (pláne még a cumit is őrizve), de már a marhák etetésében igyekeznek segíteni. A negyedik generáció tehát már keresi helyét a mezőgazdaságban, egyelőre leginkább a közel 100 húshasznú magyar tarka közelében, közben pedig a szülők, sőt, a nagyszülők is aktívan dolgoznak a Várdaróc környéki földeken. A munkaerőhiány Horvátországban legalább akkora probléma, mint idehaza, így a növénytermesztést, az állattartást, a logisztikát és a gazdálkodással járó kötelező adminisztrációs feladatokat is családon belül végzik, a gazdaságban csak két alkalmazottat foglalkoztatnak. Így a 7 traktor, a szárító, a siló ugyanúgy „egygazdás” szinte, mint a húsmarhák.

Az elhúzódó és nehézkes horvát földvásárlási lehetőségek miatt a várdaróci birtok elaprózott szerkezetű, bár a legnagyobb parcellájuk 65 hektáros, mellette zömében átlag 4,5 hektárosak, egészen a 0,2 hektárnyi kisparcellától indulva. Így a szója és a magas olajsavas napraforgó, a búza, a sörárpa és a kukorica termesztése, valamint logisztikája sem egyszerű feladat Benóéknál.

A Beno család a nehézségek és az állattenyésztés által adott mindennapi feladatok ellenére is mer nagyot álmodni, terveik között szerepel, hogy hamarosan nemcsak termelőként, de integrátorként is segíteni fogják a környékbeli gazdálkodókat.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/