fbpx

Csengerújfaluban 37 ezer kacsát ölnek le

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 21.

Magas patogenitású madárinfluenza vírusát mutatták ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, egy csengerújfalui pecsenyekacsa-tartó telepen. A 37 ezer egyedet számláló állomány felszámolását megkezdték – hívja fel a gazdák figyelmét és figyelmeztet a veszélyre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Kacsa
A mostani járványnak kacsák estek áldozatul Csengerújfaluban (Fotó: Pixabay)

Hullottak a kacsák, valamint kevesebbet ettek és ittak

A magyar-román határ közelében lévő csengerújfalui telepen a kacsák takarmány- és vízfogyasztásának jelentős csökkenése, valamint az állatok megemelkedett elhullása jelezte a madárinfluenza megjelenését.

A hatóság a bejelentés alapján haladéktalanul megtette a szükséges járványügyi intézkedéseket az érintett gazdaságban és vonzáskörzetében.

A gyanút kedden erősítette meg a Nébih laboratóriuma, majd – a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében – megkezdődött a 37 ezres állatállomány felszámolása.

A védő- és a felügyeleti körzet határon átnyúló

A járványkitörés helyszíne körül három kilométeres védőkörzetet, valamint tíz kilométeres felügyeleti körzeteket állítottak fel. Mivel mindkettő átnyúlik az országhatáron és romániai területeket is érint, az országos főállatorvos értesítette az esetről a román állategészségügyi hatóságot.

A hatóság honlapján közölt információk szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig több mint negyven településen rendelt el valamilyen korlátozást a madárinfluenza megjelenése miatt a Nébih.

A járványvédelmi előírások szigorú betartása az ország más területein is kiemelten fontos és kötelező

A Nébih arra kéri a gazdákat, hogy fokozottan ügyeljenek baromfiállományuk védelmére és tartsák be a járványvédelmi előírásokat, továbbá emlékeztetnek arra, hogy az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfi zártan tartása.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szárnyasokat az állattartó épületbe bezártan kell tartani. Amennyiben az istálló kifutóval rendelkezik, megengedett a kifutóba történő kiengedése, de csak akkor, ha a kifutó felülről és oldalról megfelelő erősségű madárhálóval védett.

A madárinfluenzával kapcsolatos, aktuális információk folyamatosan figyelemmel kísérhetők a hatóság tematikus aloldalán.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc