fbpx

Sírunk-nevetünk a mezőgazdaságunk idei teljesítményén

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 28.

Nem rossz az a 6,5 százalékos növekedés idén, de ennél még a brutális tavalyi évben is többet produkált a magyar mezőgazdaság.

4 billió és 300 milliárd forintot termelt az ágazat

Idén a mezőgazdaság bruttó kibocsátásának értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, s ezzel a tavalyi szűk 20 százalékos növekedés után tovább emelkedett. Igaz, jóval kevesebbel: 6,5 százalékos mértékben. (A Mezőgazdasági Számlarendszer, MSZR előzetes adatait az AKI honlapja közli). Ami leginkább nőtt, az a növényi termékek kibocsátásának volumene: bő 44 százalék – ami jórészt a tavalyi, aszályos bázisév rossz eredményei miatt ilyen magas. Ugyanakkor az állat- és állatitermék-termelés volumene 0,5 százalékkal csökkent. A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői árszínvonala összességében több mint 28 százalékkal zuhant, viszont az állattenyésztési szektorban (élő állat, állati termékek) 11,3 százalékkal nőttek az árak. Így az előbbinél 4, utóbbinál 10,4 százalékos értéknövekedést mértek.

mezőgazdaság kibocsátása 2021-2023

Tavalyhoz képest hatalmas számok

Az időjárásnak 2023-ban kisebb, de nem elhanyagolható szerepe volt a terméseredmények szempontjából. Nagyobb jelentőségűek voltak az inputanyagok és a megtermelt áruk értékesítési árai. A gabonafélék kibocsátása 64 százalékkal nőtt átlagban, de például kukoricából bő 120 százalékkal többet arattak. Ehhez csak a napraforgó, a rozs és a zab termésnövekedése fogható, amikből 56-63-62 százalékkal termett több, mint tavaly. Búzából majdnem sikerült elérni a nevezetes 2021-es csúcsot (5,9 helyett 5,6 tonnás átlaghozammal), s így is majdnem 6 millió tonna termést takarítottak be – vagyis a termésmennyiség 36 százalékkal nőtt.

Rossz árak a szántón, jobbak a kertészetekben

Amitől sírni tudnánk, az a termelői árak pocsék volta. A gabonafélék 38, az ipari növények 40 százalékos árcsökkenést szenvedtek el. A leggyengébben a rozs szerepelt, ami idén 51 százalékkal fizetett kevesebbet, mint tavaly. De a búza (-44), az árpa (-46) és a kukorica (-30) sem hozta meg a várt hasznot számos gazdaságban. Az ipari növények termelői árának csökkenése 40 százalékos volt, ezen belül a szója termelői ára 4 százalékkal, a repce termelői ára 42, a napraforgóé 46, a cukorrépáé 1,8 százalékkal csökkent 2023-ban az előző évhez képest. A zöldségfélék, kertészeti termékek ugyanakkor 13, a burgonya 38 százalékos áremelkedést produkált. Az őszibarack termelői ára nőtt a legnagyobb mértékben (+52), az almáé 8, a körtéé 3 százalékkal emelkedett. Az élő állatok és állati termékek termelői ára az első becslés adatai alapján 11,3 százalékkal emelkedett.