fbpx

Öntözés szaktanácsadás mellett vagy anélkül? Higgye el, a növényei megérzik a különbséget

Írta: - 2024 június 14. -Hirdetés

Az elmúlt évtizedek hozamadatainak elemzése, valamint a már bekövetkezett és a regionális klímamodellek által előre jelzett éghajlati változások alapján kimondható, hogy a szántóterületeink termőképessége várhatóan csökkenni, a termésingadozás mértéke pedig növekedni fog az elkövetkező évtizedekben, melynek elsődleges oka a Kárpát-medence egyre szárazabbá és szélsőségesebbé váló klímája. Ennek ellensúlyozása érdekében a talaj vízkészletének megóvása, valamint az öntözött területek arányának növelése is szükséges.

öntözés

Adatalapú öntözés a precíz vízkijuttatás érdekében

A komplex öntözésirányítási szemlélet során a talaj-növény-légkör rendszerben lejátszódó folyamatok figyelembevételével történik az öntözési döntéstámogatás.

Az egyre szélsőségesebbé váló klíma és az ebből adódó növekvő termésingadozások kiküszöbölésére egyre fontosabb a szakszerű, adatalapú, precíz öntözés, amit a KITE öntözési szaktanácsadási rendszere hatékonyan tud biztosítani. A légköri mérésekből származó információ tendenciáját tekintve jól jellemzi a vízkészlet alakulását, de emellett a gyökerezési mélységben a talaj nedvességtartalma is jól elemezhető, amely közvetlen információt szolgáltat a növény vízellátásáról és segítségével megelőzhető a vízstressz kialakulása.

Az előre jelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére (öntözési norma és öntözési forduló), és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár öntözésindítási prioritási sorrendet is felállíthatunk.

Hogy az öntözés ne okozzon kárt!

A szakszerűtlenül végrehajtott öntözés jelentős környezeti károkat okozhat, emellett gazdaságtalan, ezért a KITE Zrt. a legmodernebb öntözőberendezések forgalmazásán túl elkötelezett a gazdálkodók szakmai döntéseinek támogatása mellett. Biztosítja számukra az általa fejlesztett Öntözésirányítás alkalmazást, amely a légköri paraméterek, a talajnedvesség mérése, valamint 7 napos előrejelzés alapján ad ajánlást az adott tábla, adott növényfaj, -fajta vagy hasznosítási mód esetében megfelelő öntözési fordulóra és az öntözési normára.

öntözési applikáció

Szenzorok az öntözésirányítás szolgálatában

Az öntözésirányításhoz szükséges információk az öntözött tábla környezetébe letelepített KITE agrometeorológiai állomásából származnak, míg a talajnedvességi adatokat a termőhely adottságainak figyelembevétele mellett a növényállományba telepített szenzorok gyűjtik. Így az öntözési döntéstámogatáshoz az agrometeorológiai bázisállomás és a vízveszteségmérő(k), vagy ún. mikrobázis(ok) szükséges(ek).

Célunk a mért légköri és talajnedvességi adatok növény- és talajtulajdonságok függvényében történő feldolgozásán alapuló, öntözésirányítást támogató rendszer biztosítása.

Kijelenthető, hogy a szaktanácsadási rendszerünk ajánlásai szerint üzemeltetett öntözés mind környezetvédelmi, mind ökonómiai szempontból megfelel a modern kor kihívásainak.

PGR

Az öntözési szaktanácsadásunkhoz kapcsolódó szolgáltatásaink:

  • PGR web és mobil hozzáférés az öntözési szaktanácsadás alkalmazáshoz
  • Az alapadatok szaktanácsadói felületre való feltöltéséhez adatbetöltő alkalmazás
  • Telefonos, illetve szükség esetén személyes támogatás az alapadatok felvételéhez
  • Öntözési terv az aktuális nap plusz 6 napra
  • Telefonos szaktanácsadói támogatás
  • Szaktanácsadói személyes konzultáció az öntözési szezonban
  • Igény szerint légköri paraméterek méréséhez agrometeorológiai állomás(ok) szolgáltatás keretében történő biztosítása
  • Igény szerint talajnedvesség méréséhez 6 mélységben mérő talajnedvesség-mérő eszköz(ök) szolgáltatás keretében történő biztosítása

Szolgáltatásainkkal kapcsolatban keresse területileg illetékes szaktanácsadóinkat vagy látogasson el a pgr.hu weboldalra.