fbpx

Elég szép növekedést produkál az EU agrár-külkereskedelme

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 30.

Az EU agrár-élelmiszer-kereskedelme továbbra is erős: 2024 januárja és júniusa között csak a többlet elérte a 33,7 milliárd eurót, ami 1,5 milliárd eurós növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest.

Mindez az Európai Bizottság elsőféléves jelentése írja. t vizsgálja. Januártól júniusig az EU export elérte a 116,4 milliárd eurót, ami 1%-kal több, mint 2023 azonos időszakában, főként az olívaolaj, valamint a kávé, a tea és a kakaó árának emelkedése miatt. Az import még mindig jóval kevesebb, 82,7 milliárd eurós. Más kérdés, hogy a nemrég összesített júniusi eredmények gyengébbek a 2023-asnál, aminek az oka elsősorban a rosszabb időjárás, és a kedvezőtlenebb globális piaci környezet. Ugyanis az EU agrár-élelmiszeripari exportja 2024 júniusában nem érte el a 20 milliárd eurót, ami 5%-os csökkenés májushoz képest, és 4%-kal alacsonyabb, mint 2023 júniusában.

Nőtt mind az USA-ba (+8%), mind a Brazíliába irányuló kivitel (+18%), de a Kínába irányuló export 9%-kal (-690 millió euró) csökkent az első félévben. Ennek oka elsősorban az EU több fő Kínába exportált terméke, különösen a sertéshús, a tejtermékek és a tejtermékek, gabonák csökkenése.

A gabonaexport mennyiségben 8%-kal nőtt 2023-hoz képest, és az első félévben elérte a 25,1 millió tonnát, az alacsonyabb gabonaárak mellett. Csak a búza exportja 2,7 millió tonnával nőtt. Az EU továbbra is kiveszi a részét a globális élelmezésbiztonságból. Ezzel szemben a bor és a boralapú termékek uniós exportja értékben 6%-kal, a növényi olajoké 36%-kal csökkent mind az alacsonyabb árak, mind a mennyiségek miatt.

Kérdés, mit hoz a következő 11,5 év, tekintettel a Kína és az EU között kibontakozó kereskedelmi konfliktusra. Ennek fókuszában a kínai olcsó e-autók elleni európai védővámok, Kína felől pedig az erre válaszul indított zsarolás áll, ami a sertéshús és a tejtermékek vámját helyezte kilátásba. Minderről ebben és ebben a cikkünkben írtunk.