fbpx

Csökkent, de hamarosan újra támadhat a madárinfluenza

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 12.

Észak- és Nyugat-Európában már készülnek rá, hogy az őszi madárvonulási szezonra újra támadhat a magas patogenitású madárinfluenza; sőt, már az Antarktiszra is átterjedt, kimutatták fókákban, sirályokban. Az ősz hazánkban is kritikus időszaknak számít.

A baromfit, de már az embert is óvni kell

Nyáron, a vadon élő madarak tavaszi és őszi vonulása között a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedések csökkennek, ami az utóbbi időben Európában is megfigyelhető. (Az európai országokban tapasztalható megbetegedések számának csökkenése egyes vadon élő madárfajok immunitásával, vadon élő madárpopulációk kimerülésével és a keringő, magas patogenitású madárinfluenza-vírus genotípusok összetételének változásával is összefügghet.) Az őszi migráció közeledtével azonban Franciaország felpörgeti vakcinaprogramját, és további 67,7 millió adagot vásárol. Az Egyesült Királyság Állat- és Növény-egészségügyi Ügynökségének virológusaiból álló csoport és mások azt találták, hogy a H5N1 madárinfluenza vírus globális terjedése több madárfajhoz is eljutott az Antarktiszon , amelyek egy része a világ más részeire vándorol. Hollandiában egyes telepeken felfüggesztik a baromfik szabad levegőn történő tartását a vándorlási időszakra, hogy óvják az állományt a vadmadarakkal történő érintkezéstől. Sok helyütt Európában olyan védőeszközöket vásárolnak a baromfitelepekre, amelyek a dolgozókat védik, miután a madárinfluenza már képes emberre is átterjedni.

vadmadár vonulás

Eurázsiából jött, de már az Antarktiszon is ott van

Az antarktiszi magas patogenitású madárinfluenzával foglalkozó kutatócsoport egyesült királyságbeli tudósai megjegyzik, hogy a madárinfluenza az elmúlt években világszerte elterjedt, először Eurázsiában 2020-2021 között, mielőtt a transzatlanti átterjedt Észak-, majd Dél-Amerikába. A világméretű terjedést a vándorló vadon élő madárfajok hajtják, amelyekben madarak és emlősök tömeges pusztulását jelentettek egészen délen, egészen Patagóniáig (Dél-Amerika déli csücskéig – a szerk.), mondják a kutatók, akik szerint küszöbön áll egy interkontinentális ugrás az Antarktisz felé. A H5N1 magas patogenitású madárinfluenza vírust kimutatták már az Antarktiszon több állatfajban, albatroszokban, sirályokban és fókákban is.

Hazánkban is az őszi időszak meghatározó: a vadmadarak vonulása ilyenkor jelenti a legnagyobb fertőzésveszélyt a kontaktolható baromfiállományokra. Az Agrárágazat tematikus oldalán jól nyomonkövethető az utóbbi évek trendje. Érdemes még tallózni a Nébih tematikus oldalát is.

Kohout Zoltán