fbpx

Tízmillió tonnával több – milyen hatással lesz ez a piacra?

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 10.

Oroszország, a legnagyobb búzaexportőr: a 2022-re vonatkozó előzetes adatok szerint 151,0 millió tonnás gabonatermést tárolt be, ebből 102,7 millió tonna búza. Ezek az értékek hatással lesznek a nemzetközi gabonapiac áraira!

Gabona, aratás
Nagyobb lett a gabonatermés az oroszoknál, mint várták (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ennek következményei lehetnek

Oroszország a jelenlegi adatok szerin minden eddiginél több búzát aratott le, és tárolt be tavaly. Ennek megfelelően az export is rekordszintet érhet el. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) valószínűleg több mint 10 millió tonnával kell felfelé korrigálnia a jelenlegi orosz búzatermést, mivel az aktuális jelentése csak 91 millió tonnás búzatermést tulajdonít Oroszországnak a 102,7 helyet.

Amennyiben bekövetkezik a korrekció, az jelentős hatással lehet a gabonapiacra és az aktuális búzaárakra, mivel így több búza kerülhet a világpiacra, mint az korábban feltételezhető volt.

Az emelt, orosz adatokat az is alátámasztja, hogy jelenleg is nagy az orosz kínálat, és az export is magasabb, mint a korábbi években. Az emelt adatokhoz igazodva egyes orosz agrárszakemberek szerin Oroszország 3,6-3,8 millió tonna búzát exportálhat 2023 januárjában, de hallható 4 milliós becslés is.

Oroszország csökkenteni akarja a búzatermesztést

Az orosz mezőgazdasági minisztérium 2023-ra 125-127 millió tonna gabonatermést prognosztizál, ebből csak 80-85 millió tonna lenne búza.

„A kalászos és hüvelyesek vetésterülete 47,6 millió ha körül lesz, ami 136 ezer hektárral több az előző termelési évnél. Ugyanakkor szükségesnek tartják a búza termőterületének csaknem 0,5 millió hektárral történő csökkentését az áregyensúly megőrzése és a piac stabilizálása érdekében” – olvasható az orosz agrártárca tervezetében.

A szója vetésterületét is növelik, napraforgót legalább 9,8 millió hektáron fognak vetni, lenmagot pedig legalább 2,2 millió hektáron.

További gazdasági témájú cikkeinket olvashatja portálunk megfelelő rovatában.

Forrás: agrarheute