fbpx

Hamarosan jön a szója aratása – néhány jó trükk és tanács!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 01.

Idén a szokásosnál is nagyobb érdeklődés előzi meg a szója betakarítását, miután a fehérjenövény aratása sosem látott nagyságú területen, majdnem 112 ezer hektáron megy majd végbe. Az alábbiakban néhány praktikus tanács az érzékeny növény betakarításához.

Mikor, és miért akkor?

Nemcsak a szója előállítása, az aratása is magas szintű minőségtudatosságot igényel. A szójababot könnyű csépelni, a szemek könnyen eltávolíthatók a hüvelyből, ritka a modern fajták egyenletes érése révén az érés előtti szempergés. A kihívás az alacsony hüvelymagasságban és a szemek törésre való hajlamában rejlik – adja tovább a Magyar Szója Egyesület a német szójaszövetség ajánlásában.

Célszerű az aratást mielőbb megkezdeni – Magyarországon ráadásul amúgy is egyre népszerűbbek a korai/szuperkorai fajták, amelyek betakarítása is már az ősz elején esedékes. A szója ugyan kiválóan ütemezhető a többi haszonnövény között, mégis fontos az időzítés. Az érett állományok ugyanis minden újra nedvesedése csökkenti csírázási képességet, és növeli a gombás fertőzés kockázatát. A szójamagban hírhedt Diaporthe gomba meleg, párás időben rövid időn belül az ígéretes vetőmag állományok fertőzését idézhetik elő. A cél az, hogy a betakarítás legkésőbb október elején megtörténjen. Így az első optimális időpontban (lehetőleg legkésőbb április végén) történő vetés és a termőhelynek megfelelő fajtaválasztás megtérül. Októberben – legalábbis a klímaváltozás előtti időszak tapasztalatai alapján – gyakoribb a csapadékos, hidegebb, párás időjárás.

szója betakarítása
Charles Echer/SchweizerBauer

A vágóasztal-beállítás szempontjai és kihívásai

A szója esetében alkalmazni szükséges alacsonyra állított vágóasztal miatt, ha magas a talaj nedvessége, megnő a termőréteg kombájnba kerülésének mértéke. Az időjárástól függően körülbelül három-öt hét telik el az állomány sárgulásától a levelek lehullásáig és a technológiai érettség eléréséig. Döntő faktor a szemnedvesség, amely betakarításkor nem lehet kevesebb 13%-nál.

Általánosságban a magok akkor érettek, amikor elkezdenek susogni a hüvelyben. Zöld hüvelyek ilyenkor még gyakran előfordulnak az állományban, sőt, a nedves talajfoltokon még zöld növények is megtalálhatók. Gyakori hiba a szója betakarításakor, hogy megvárják az utolsó zöld hüvelyek beérését. Addigra vagy túlságosan száraz a termés nagy része, vagy a betakarítási idő ért véget, és esik az eső. Minden százaléknyi nedvességtartalom-csökkenéssel érezhetően megnő a szemek törési hajlama. Ha vetőmagról van szó, a betakarítás gyakran 16%-os nedvességtartalomnál kezdődik. A 13% alatti nedvességtartalomnál a csírázóképesség-romlás még optimális technológia és géphasználat mellett sem zárható ki. Utóbbi esetben érdemes megvárni a betakarítással a korai reggeli harmatot. A kombájn beállítását mindig módosítani kell, ha a szemnedvesség megváltozik. A szárítási költségekre tekintettel a takarmány célú szójababot 12-14%-os nedvességtartalommal aratjuk. A tárolási páratartalom 12-13%, illetve a takarmánynál is legfeljebb 14%.

A vágóasztal számára kihívás az alacsony hüvely megközelítése: az alsó hüvelyemelet a talaj közelében vagy a talajon helyezkedik el. Ilyenkor nem ritka az 500 kg/ha feletti betakarítási veszteség sem. A 300 kg normálisnak számít, 200 kg alattit még akkor is nehéz elérni, ha minden megfelelően zajlik. A nemesítők szerint aligha teljesül a szójatermesztők által többször kinyilvánított vágy a magasan elhelyezkedő alsó hüvelyemelettel rendelkező fajták iránt. Az alsó hüvelyek magasságában felmerülő eltérések általában valójában a vetés és a vetőmag minőségének különbségeiből fakadnak.

Néhány alapvető szabály és trükk

– Vezess lassan (4 km/h), máskülönben a vágás pontatlan lesz, és nő a veszteség!
– Az egyenletes magágy előfeltétele a vágóasztal melyre engedésének.
– Gyűjtsd össze, vagy forgasd be a köveket!
– Az optimális vetés és a vetőmag minősége segít egy kicsit az alsó hüvelyemeletek magasságának növelésében.
– Gyártótól függően a vágóegység a talajhoz közel engedhető. Ezt a betakarítás előtt ellenőrizni és szükség esetén módosítani kell.
– Egy kis hozzáértéssel, a felfüggesztés átalakításával a vágóasztal egy kicsit meredekebbé tehető. Ez közelebb hozza a kést a talajhoz. A vágóegység és a ferde felhordó között oldalirányban keletkező rés építőhabbal lezárható. A gyakorló gazdák nagyon jó eredményekről számolnak be erről a trükkről.
– A keskeny vágóasztalok mélyebbre engedhetők, mint a szélesek. Öt méter feletti munkaszélességnél a nagyobb veszteségeket csak flexibilis vágóasztallal lehet elkerülni – erről itt vannak érdekes infók!
– Terményemelő nem szükséges. Száraz állományokban inkább csak kárt okoznak a hüvelyek kirázásával.

Mindeközben jó, ha a motolla nem túl gyorsan és nem elöl dolgozik, nehogy a hüvelyek idő előtt kipattanjanak. Feladata csak az, hogy a szója növényeket helyben tartsa vágás közben, majd előre irányítsa őket a vágóasztal felé. Érdemes a motollát egyszerű műanyag csövekkel felszerelni, hogy elkerüljük a növények feltekeredését. Az új motollák gyakran már szélesebb doblemezeléssel rendelkeznek.

Cséplődob-beállítás és néhány jó ötlet!

A betakarítás minősége szempontjából a szemnedvesség mellett a dobbeállítás is döntő jelentőségű. A csillagfürthöz vagy a borsóhoz hasonlóan a sebességet jelentősen csökkenteni kell. Az irányérték 400 ford./perc, a kombájn gyártmányától és a bab nedvességtartalmától függően. A dobkosár hézagbeállítására fontos odafigyelni, hogy minél kevesebb hüvely jusson át rajta.

Ugyanakkor ne legyen túl szűk, különösen a nagy szemű fajtáknál. A betakarított szójában a szármaradványok kis mennyisége a dobban lévő szemek fokozott igénybevételéhez vezet. Mivel a menetsebességet a viszonylag merev szója szár korlátozza, ezt csak a vágóegység szélességének növelésével lehet kompenzálni – lehetőség szerint rugalmas vágóasztallal. Ezen túlmenően az egyenletes terményáramlás is előnyös a kíméletes csépléshez –egy érv a szalagos vágórendszer mellett. A következő részletek segíthetnek jó eredmények elérésében a vetőmag és élelmiszeralapanyag betakarítása során:

– a rosszul kiegyensúlyozott vagy kopott cséplődobokat nem lehet pontosan beállítani;

– minél simább az átfolyás, annál jobb: a motollaujjak eltávolítása a dobból csökkentheti a szemek törését;

– az áztatási teszttel gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető, hogy a cséplés mennyire károsította a babot – erről bővebben itt olvashat!