fbpx

Akikre ismét büszkék lehetünk – átadták az Év tömegtakarmánya díjakat

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 május 27.

A tavaszi és nyári betakarítású szilázsok/szenázsok három kategóriájában adják át minden évben az Év tömegtakarmánya díjakat a kiváló tömegtakarmányokat előállító cégeknek. A legfrissebb eredmények elismerése már megtörtént, olvasóinknak bemutatjuk a nyerteseket.

A vizsgálatba 235 db lucernaszilázs és -szenázs-, 133 db fűszilázs- és szenázs valamint 134 db rozsszilázs és -szenázs minta érkezett.

silózás

Lucernaszilázsok és -szenázsok a versenyben

A legjobb lucernaszilázsok és -szenázsok kiválasztásakor több szempontot és értéket vettek alapul. Így például lucerna esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 30%-nál húzták meg, de azokat a mintákat is benn hagyták a versenyben, amelyeknek 30% alatti szárazanyag-tartalom mellett jó volt az erjedése. A szűkítés során az RFV (NDF- és ADF-alapú értékelés) volt az első szelekciós paraméter (160 pontérték felett). Reális cél lenne a prémium minőség kitűzése, ami 170 feletti pontszámot jelent. Ezt követte a rostösszetétel (NDF < 40% sza., ADF < 30% sza. ADL < 5% sza.), de az igazán jó minőség esetében az NDF 35%. Majd a rost emészthetősége (NDFd48 > 45% sza.) következett a vizsgált paraméterek közül. Idén is kiemelt szerepet kapott a hamutartalom az értékelésben. A 10% alatti hamutartalom célként tűzhető ki a jövőben, de idén is a 12%-os érték volt a felső határ. Ezt követte a nyersfehérje. Ha az előző paraméterekre figyeltek, akkor a nyersfehérje-tartalom meghaladja a 20%-ot. Szelekciós paraméterként a minimum 21% nyersfehérje-tartalmat tűzték ki célként. A nitráttartalmat mint állategészségi kockázati tényezőt is értékelték a szűkítés során. A határértéket 0,3% (3 g/kg sza.) értéknél húzták meg. A jó minőségű szilázs/szenázs erjedése sem maradhatott ki az értékelésből, ezt volt az utolsó paramétercsoport, amit ellenőriztek. Elsősorban a tejsav mennyisége és az ammóniatartalom (fehérjebomlásra utaló paraméter) volt a fókuszban.

táblázat
1. táblázat. A 2021. év legjobb lucernaszilázsának és -szenázsának a táplálóanyag-tartalma és erjedése az összes beérkezett minta átlagával kiegészítve (235 minta, NIR-adatbázis, ÁT Kft.)
OMD48: szerves anyagok emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR), aNDFom: hamuval korrigált, amilázzal kezelt NDF; NDFd48: az NDF emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR); dNDF48: az emészthető NDF 48 órás in vitro inkubációval meghatározva (NIR); iNDF240: 240 óra in vitro inkubáció alatt sem lebomló NDF

Az alábbi cégek készítettek kiváló minőségű lucernaszilázst és -szenázst 2021-ben: Bátortrade Kft., Körös-Maros Biofarm Kft., Makrom Kft., Cosinus Gamma Kft., Dávodi Augusztus 20. Zrt., Borjádi Zrt., Agroprodukt Zrt., Agrár-Ker Kft., Zsadányi Malom ́97. Kft. és az Őrségi Nemzeti Park.

A vizsgált paraméterek alapján az Év lucernaszilázsa 2021 díjat a 235 mintából kiválasztva a Zsadányi Malom ́97 Kft. ATH2005031 terméke nyerte el.

A legjobb fűszilázsok és -szenázsok versenye

A fűszilázsok és -szenázsok versenyében is önálló szempontrendszer alapján értékelt a zsűri. Az intenzív füvek esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 28%-nál húzták meg. Kémiai silózási adalékanyagok mellett akár a 25% száraz anyag-tartalom is adhat megfelelő minőségű erjedést (a csurgaléklé képződésére azonban számítani kell). Ezt a paramétert követte a rost emészthetősége (NDFd48 > 65% sza.). A rostösszetétel egyre szigorúbb megítélése következett (NDF < 45% sza., ADF < 30% sza., ADL < 2,5% sza., nyersrost < 25% sza.). Idén is kiemelt szerepet kapott a hamutartalom, hangsúlyozva, hogy törekedni kell a 10% alatti hamutartalomra. Ezt követte a nyersfehérje-tartalom, szelekciós paraméterként a minimum 15% nyersfehérje-tartalmat tűzték ki célként. A nitráttartalmat mint állategészségi kockázati tényezőt értékelték a szűkítés során. A határértéket 0,4% (4 g/kg sza.) értéknél húzták meg, pedig a 0,3%, azaz 3 g/kg sza. lenne az ideális. Sok jó fűszilázs esett ki a rostán a magas nitráttartalom miatt. A jó minőségű fűszilázs erjedése esetében a tejsav mennyisége és az ammóniatartalom (fehérjebomlásra utaló paraméter) volt a fókuszban.

Sok jó minőségű fűszilázs és fűszenázs érkezett a megmérettetésre. Sajnos a hamutartalom és nitráttartalom miatt olyan fűszilázok is kiestek a legjobbak közül, amelyeket fiatalon, kiváló rostemészthetőséggel takarítottak be. A fűszilázsok és -szenázsok között a legkiválóbbakat az alábbi telepeken készítették 2021-ben: Nemesszalóki Mg. Zrt., Solum Zrt., Agroprodukt Zrt., Cosinus Gamma Kft., Agroprodukt Zrt., Hód-Mezőgazda Zrt., Nagykörűi Haladás Mg. Kft., Inter-Agrárium Kft., Tirus Mg. Zrt., Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft., Pernyéspuszta Kft., Bátortrade Kft., Jászberényi Kossuth Zrt., Hunland Production Kft.

Az Év fűszilázsa 2021 díjat, 134 mintából kiválasztva a Jászberényi Kossuth Zrt. ATH2102032-es szilázsa nyerte el.

táblázat
2. táblázat. A 2021. év legjobb fűszilázsának a táplálóanyag-tartalma és erjedése az összes beérkezett minta átlagával kiegészítve (134 minta, NIR-adatbázis, ÁT Kft.)
OMd48: szerves anyagok emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR); aNDFom: hamuval korrigált, amilázzal kezelt NDF; NDFd48: az NDF emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR); dNDF48: az emészthető NDF 48 órás in vitro inkubációval meghatározva (NIR); iNDF240: 240 óra in vitro inkubáció alatt sem lebomló NDF

Az év rozsszilázsai, -szenázsai

A legjobb rozsszilázsok kiválasztásakor más szempontok kerültek előtérbe. A rozs esetében a minimális szárazanyag-tartalmat 28%-nál húzták meg. A romlási folyamatokat gátló anyagok használatát is javasolták (Xtrasil, savkeverékek), mivel ezek mellett a silózási adalékanyagok mellett akár a 25% száraz anyag-tartalom is adhat megfelelő minőségű erjedést (a csurgaléklé képződésére azonban számítani kell). Ezt követte a rosttartalom, a rostösszetétel (NDF < 55% sza., ADF < 33% sza., ADL < 3% sza., nyersrost < 30% sza.), de a rost emészthetőség (NDFd48 > 65%) is elsődleges szempont volt, mivel a rozs gyors öregedése miatt ez kritikus a technológiában. Az értékelés során nagy hangsúlyt kapott a hamutartalom (maximum 12% sza.) és a fehérjetartalom (minimum 15% sza. nyersfehérje). A nitrát is szelekciós paraméter volt (< 0,4%, azaz < 4 g/kg sza.), ráadásul több takarmányminta e paraméter miatt nem kerülhetett a legjobbak közé. A jó minőségű rozsszilázs erjedése esetében a tejsav mennyisége és az ammóniatartalom (fehérjebomlásra utaló paraméter) volt még a fókuszban.

Sajnos a fiatal alapanyagok között sok volt a nitrátos és/vagy magas hamutartalmú. Az alacsony szárazanyag-tartalom nem cél, de erjedhet jól, aminek az egyik kulcsa az alacsony hamutartalom, de hatással van rá a gyors, de intenzív taposás, a megfelelő adalékanyag-használat is.

A 133 mintából a legjobb rozsszilázsok és -szenázsok termelői: Makrom Kft., Törökszentmiklósi Mg. Zrt., Vásárhelyi Róna Kft., Extra-Tej Tejtermelő Kft., Lajta-Hanság Zrt., Hód-Mezőgazda Zrt., Húshasznú Bt., Aranykocsi Zrt., Toldi-Tej Kft., Pálhalmai Agrospeciál Kft., Tedej Zrt., Hajdúböszörményi Mg. Kft., Agro-Cow Kft., Dunatáj Mg Zrt., DPMG Zrt., Enyingi Agrár Zrt.

táblázat
3. táblázat. A 2021. év legjobb rozsszilázsainak a táplálóanyag-tartalma és erjedése az összes minta átlagával kiegészítve (133 minta, NIR-adatbázis, ÁT Kft.)
OMd48: szerves anyagok emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR); aNDFom: hamuval korrigált, amilázzal kezelt NDF; NDFd48: az NDF emészthetősége 48 órás in vitro inkubáció alatt (NIR); dNDF48: az emészthető NDF 48 órás in vitro inkubációval meghatározva (NIR); iNDF240: 240 óra in vitro inkubáció alatt sem lebomló NDF

Az Év rozsszilázsa 2021 (133 mintából kiválasztva) díjat 3 kategóriában adták át, a legnagyobb fehérjetartalom (mérsékelt nitráttartalom mellett) okán az Aranykocsi Zrt. ATH2102030-as terméke, a legjobb erjedési értékkel az Extra-Tej Tejtermelő Kft. ATH2104164-es terméke nyert, a kategória Nagydíját pedig a Hód-Mezőgazda Zrt.

ATH2101913-as mintája vihette haza. A Nagydíjat egyébként az a szilázs kapta meg, amelyik a legkiegyensúlyozottabb összetételű volt (a táplálóanyag-tartalom, az emészthetőség, az energiatartalom és az erjedés egyensúlyával), reális üzemi hozam mellett, reális önköltséggel, és nagy tehénlétszámmal volt etetve.

A lucerna- és rétiszéna-mintákból az alacsony mintaszám miatt nem választottak ezúttal díjnyertest. Nem volt egyszerű kiválasztani a sok jó minőségű tömegtakarmány közül a legjobbakat! Jó, hogy emelkedik a színvonal, de most egy fontosabb feladatunk van: elegendő mennyiségű és egyenletesen jó minőségű rozs-, fű- és lucernaszilázst készíteni a kifogyott készletek helyébe!

Dr. Orosz Szilvia