fbpx

Heti 28 milliárd: idén dől a pénz a magyar mezőgazdaságba

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 16.

A fiatal gazdák +15, az együttműködő termelők +10 százalékos intenzitást élvezhetnek az idei mezőgazdaság-fejlesztési pályázatoknál, ugyancsak díjazza a pályázati rendszer a gazdaságátadásokat és az ökológiai termelési módokat.

aratás készpénz
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Heti 14 milliárdnál tartunk

Az idei 1300 milliárd forinttal 2023 végéig rekordnagyságú mezőgazdasági agrárkifizetés történik meg Magyarországon – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman Zsolt az agrártámogatási rendszer aktualitásairól tartott előadásában a 2024-ben induló agrár- és vidékfejlesztési pályázatokról szólva elmondta: a közvetlen területalapú támogatások esetében hat jogcímen, összesen 194 milliárd forintot fizettek ki 2023-ban előlegként, a kérelmezők több mint 82 százaléka, mintegy 136 ezer termelő részére. Ez az arány megegyezik a tavalyi év hasonló adatával. Az alaptámogatást 135 ezer termelő részére fizették ki 139,6 milliárd forint összegben, az újraelosztó támogatást 41 milliárd forintot összegben pedig 133 ezer gazdálkodó kapta meg. A Vidékfejlesztési Program keretében korábban átlagosan 6,7 milliárd forint heti kifizetés történt, míg 2023-ban a heti kifizetés már 13,7 milliárd forintnál tart.

A fele gazdaságfejlesztésre megy

Az államtitkár a 2024-es vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban azt mondta, hogy közel 1500 milliárd forintot tervez felhasználni a kormány, ennek 52 százalékát gazdaságfejlesztésre fogják fordítani. A gazdaságfejlesztési intézkedések között szerepel a mezőgazdasági üzemek fejlesztése a forrás 26 százalékáig, az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése a forrás 17 százalékáig, vállalkozásfejlesztés és a generációs megújulás támogatása a forrás 7 százalékáig, mezőgazdasági vízgazdálkodás a  forrás 2 százalékáig, a kockázatkezelési rendszerrel pedig a forrás 1 százaléka foglalkozik. A pályázati támogatás mértéke maximálisan 15 millió euró lesz projektenként, a kis és nagy projekteket külön felhívásban hirdetik meg. A támogatás intenzitása 50 százalékos lesz, amihez kapcsolódnak még kiegészítő támogatási intenzitások, például a fiatal mezőgazdasági termelők esetében plusz 15 százalék, termelői együttműködés esetében plusz 10 százalék. Új elemként megjelenik a gazdaságátadás plusz 15 százalék, valamint az ökológiai gazdálkodás plusz 10 százalék intenzitásnövelőként.

Max 80 százalék intenzitás, kedvezőbb előlegigénylés

A kezességvállalás költsége öt százalék, a kamatköltség-elszámolás irányadóan 10 százalék lehet, összesen legfeljebb 65 százalék intenzitás, nem termelő beruházás esetében pedig legfeljebb 80 százalék intenzitás érhető el. Az előlegigénylés szabályai kedvezőbbek lesznek, az eddigi 50 százalékos mezőgazdasági árbevétel helyett elég lesz a jövőben a 40 százalékos, és eltűnik a bázislétszám tartási kötelezettség is.

(forrás: AM)