fbpx

FOGMAKER: a világ egyik leghatékonyabb tűzvédelmi rendszere

Írta: Agrárágazat-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 12.

Szántón, erdőn, ültetvényen: azonnal reagál, tartósan óv a lángoktól 0–24-ben

Géptüzek esetében azt mondják, az első másodpercek döntő jelentőségűek. Ha addig sikerül valamilyen technikával megfékezni a lángok gyors terjedését, akkor van esély nemcsak a gépkezelő testi épségének, hanem a sokszor több száz milliós jármű, gép megvédésére. A mezőgazdaságban, ahol például egy kombájn, traktor vagy bálázógép ráadásul a segítségtől távol végzi a munkát, van egy további védendő tétel is: a tábla. Most már Magyarországon is hozzáférhető a világszerte egyik leghatékonyabb megoldás, a FOGMAKER nagy nyomású vízpárás, tűzmegelőző, tűzvédelmi és tűzoltó rendszere, amely egyrészt gyors, másrészt megelőzi a tűz továbbterjedését vagy újragyulladását.

Nyolc perc – totálkár

A híradásokban sajnos gyakorta látjuk, milyen következményekkel jár egy elektromos autó, egy személyszállító busz vagy egy mezőgazdasági gép kigyulladása. A legveszélyesebb géptüzek gyakran kis felületen és zárt térben alakulnak ki, így az oltás a döntő másodpercekben meg sem kezdődhet: ha sikerül is tűzoltót hívni, vagy oltókészüléket előkeríteni, máris percek teltek el. A szakmérnöki felmérések szerint az első 10–30 másodperc döntő a lángok megfékezésében, mert ezután már minden perc hatalmas károkat okoz. Egy–három perc után a gépek és az emberélet már veszélyben van, de szerencsés esetben még megmenthető; 8 perc után már biztosítási értelemben totálkáros egy gép, 15–22 perc múltán pedig a gép, a jármű teljes leégéséről kell beszélni. Minden járműtulajdonosnak, sofőrnek, gépkezelőnek fájó egy ilyen baleset (különösen, ha emberi tragédia kíséri). A mezőgazdaságban ugyancsak, ráadásul ott az emberi élet mellett kiemelkedően nagy anyagi károk fenyegetnek. Egy újabb bálázó ára vetekszik egy drága luxus sportkocsiéval; traktorok esetében 50–100, kombájnoknál messze 100 millió forint feletti értéket kell védeni. Végül ott van a mezőgazdasági géptüzek másik kártétele: a földterületben, erdőben, ültetvényben fenyegető kár. Attól függően, mennyi inputanyagot juttatott ki a gazdaság, a vetőmag, a műtrágya, a talajművelés, a növényvédő szerek költségéhez elég csak hozzáadni a tűz esetén elmaradó haszon összegeit, máris könnyen egymillió közelében járunk egyetlen hektáron.

FOGMAKER a motortérben

Mégis, talán meglepő, hogy a világhírű FOGMAKER által kifejlesztett tűzmegelőzési és -védelmi rendszer a Formula 3-ból érkezett: a 60-as években először ott vetették be a zárt (motor- és utas-) tereket óvó biztonsági rendszert. Onnan terjedt el először a városi és távolsági közlekedésben, majd a különféle iparágakban, végül, de ma már egyre nagyobb mértékben a mezőgazdaságban. A korszerű mezőgazdasági eszközök ráadásul, mint említettük, óriási vagyoni értéket képviselnek. Emellett magas tűzveszélyességű környezetben dolgoznak – nyári forróság, magas hővel járó motor- és alkatrész-üzemeltetés, könnyen lángra lobbanó és a heves égést gyorsan szétterítő környezet, éghető kenő- és üzemanyagok, szikraképző fémek stb. Nem csoda, hogy Nyugat-Európában és a fejlett agráriparú országokban mind többen védik a traktorok, kombájnok, bálázók és más mezőgazdasági gépek motor- és belső tereit FOGMAKER tűzoltórendszerekkel.

Háromtényezős, azonnali és tartós tűzvédelem a zárt térben

A FOGMAKER technológiája arra épül, hogy speciális tűzérzékelő cső segítségével lényegében haladéktalanul, 110 bar kezdeti nyomással 50 μm méretű cseppekből álló párát bocsát az adott térbe. Ennek előnye egyrészt, hogy nem kell lokalizálni a tűz keletkezési helyét, hiszen a finomszemcsés vízköd mindent beborít, kiszorítja az égéshez szükséges oxigént, ráadásul hűti is a teret és a felületeket. A FOGMAKER azonban ennél is tovább megy. Az adott térben helyzettől függetlenül felszerelhető tartályokból 45-60 másodperces kiürítési idővel, azaz tartós hatással távozik az oltóanyag, így kisebb az újragyulladás esélye. A kiporlasztott vízben minimális mennyiségű habosító adalék is van, ami hártyavékony „filmréteget” hoz létre a térben lévő tárgyak felületén – ezzel szintén hozzájárul az esetleges újragyulladás megakadályozásához

FOGMAKER beszerelés

A FOGMAKER oltóanyagos tartályai a rugalmas forma- és méretválaszték révén utólag bármilyen műszaki térbe telepíthetők. Olyan terekbe is természetesen, ahol a kézi oltás még akkor sem volna igazán hatékony, ha nem volna vészhelyzet: szűk, nehezen hozzáférhető, forró zárt terekben, például mezőgazdasági járműveket kiszolgáló teherautók, traktorok, rakodók motorterében, a kombájn vagy a bálázó növényi maradványokkal teli tereiben.

Plusz pontok az alkalmazásért

Ez a hatékony tűzoltó rendszer azzal a további előnnyel szolgál, hogy teljesen független az adott jármű vagy gép elektromos rendszerétől. Így, ha azt éri meghibásodás, vagy a jármű/a gép lezárt/áramtalanított állapotban van, a FOGMAKER akkor is „éber”: 0–24 órában érzékeli a tűz keletkezését, és gondoskodik az azonnali beavatkozásról. Ezzel innentől nemcsak az eddigi értékeket (gépkezelőt, a gépet magát vagy a mezőgazdasági művelt területet) óvja, hanem a nyitott vagy zárt színt is, ahol a gépet tárolják, illetve az ott álló többi gépet, járművet is.

A rendszer ráadásul utántölthető az említett víz + habosító folyadékkal, így szükség esetén azonnal újra lehet támaszkodni rá a tűzvédelemben. Sőt, a FOGMAKER-hez olyan képességek és szolgáltatások tartoznak, mint az azonnal automatikus motorleállítási funkció, illetve folyamatos rendszerfelügyelet és tűzriasztás-visszajelzés az üzemeltetőnek. A FOGMAKER az előírt ciklikus szervizek elvégzése esetén lényegében örökérvényű élettartam-garanciával bír, tudtuk meg a termék és a hozzá tartozó szolgáltatások magyarországi forgalmazójától.

A tömegközlekedési járművek infokommunikációs és biztonsági rendszereivel foglalkozó cég ügyvezetője szerint a FOGMAKER magyarországi elterjedésére lehet számítani az agrárágazatban is. – A mezőgazdaságban világszerte igazán a 2010-es évekre kezdett terjedni ez a fajta tűzvédelem. A nagyobb gazdaságok felismerték, hogy inkább vállalnak egy kisebb beruházást, beszerelést, mint hogy a mezőgazdasági tüzekkel kockáztassák a rendkívül jelentős értékek esetleges pusztulását – foglalja össze a növekedés okait Juhász Csaba. Nem véletlen, hogy a svéd gyártó és forgalmazói már 300 ezer telepítésen vannak túl, s 2016-ban a FOGMAKER volt az első olyan tűzvédelmi technológia, amelyet a szigorú R107-es szabvány szerint minősítettek. A rendszer előnye még, hogy igen takarékos a szervize: elég évente egyszer ellenőrizni, és ötévente szervizelni. – A FOGMAKER nincs ingyen, de a megóvott érték nagyságrendjéhez, illetve a teljes élettartamra szóló garanciához mérten a mezőgazdasági gépek világának egyik leginkább megtérülő védelmi beruházása lehet – mutat rá Juhász Csaba. Miután az EU-támogatások révén a hazai mezőgéppark is korszerűsödik, a cég arra számít, hogy a közeljövőben itthon is nő az érdeklődés a FOGMAKER iránt. – Egy több tíz- és százmilliós értékű gép megóvása, baleset- és szünetmentes üzemeltetése ma már megköveteli a korszerű tűzvédelmi rendszerek telepítését. Várható, hogy az ilyen védelmi eszközöket a gépbiztosítók, a gépberuházási pályázatok is plusz pontokkal, előnyökkel ismerik majd el – teszi hozzá a FOGMAKER-t forgalmazó J & J (PSV) Magyarország Kft. ügyvezetője.

J & J (PSV) Magyarország Kft.

J&J (PSV) Kft.
1165 Budapest, Bökényföldi út 70.
Tel.: +36 1 898 39 05
[email protected]
www.fogmaker.hu