fbpx

Súlyos vízhiány: újabb területen rendeltek el készültséget

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 31.

Másodfokú készültség van már nemcsak a Közép-Tisza térségében, hanem Budapesttől délre is.

Készültségben

A KÖTIVIZIG július 15-én déltől II. fokú vízhiány-kárelhárítási készültséget rendelt el a nagykunsági, a zagyvai, a jászsági és a homokhátsági vízhiánykezelő körzetekben, az igazgatóság teljes működési területét érintően, írta Facebook oldalán a Közép Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig). A vízügyi szakemberek a vízvisszatartáson túl kiemelten figyelnek a mezőgazdasági vízfelhasználás ellenőrzésére, a precíz vízkormányzásra, a holtágak, csatornák feltöltésére, illetve vízpótlására.

A vízhiány miatt készültségi fokozatot rendelt el a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója is. A csapadékszegény időjárás miatt a Budapesttől délre és délnyugatra elhelyezkedő területeket aszály sújtja. A megfelelő vízkormányzás biztosítása, az öntözési igények kiszolgálása és a fokozott figyelőszolgálat felállítása és működtetése érdekében 2024. július 30-án 10:00 órától II. fokú vízhiány elleni készültségi fokozat lépett életbe a 02.01. számú Gyáli, a 02.02. számú Észak-Duna-völgyi és a 02.03. számú Érd-Ráckevei vízhiánykezelő körzetekben.

öntözőrendszer

Ez történik

A vízügynél a különböző készültségi fokok legenyhébbje az I. fokú: ekkor az érintett vízügyi igazgatóság gondoskodik a szükséges vízkormányzásról, karbantartásról és az üzembiztonságról, továbbá felkészül a további intézkedésekre. II. fokú készültség esetén már az érintett vízügyi igazgatóság az előzőeken túl gondoskodik a szállítható szivattyúk üzembe állításáról, vízpótlás megkezdéséről, a vízi létesítmények üzemrendjeinek szükség szerinti átalakításáról. A III. fokú készültség során az igazgatóságok vízkorlátozásokat vezethetnek be, és mindent megtesznek a további vízkészletek biztosításáért. A legsúlyosabb esetben rendkívüli készültséget rendelnek el: ekkor a létfenntartási ivó- és közegészségügyi, katasztrófaelhárítási vízigények kielégítésére irányulnak az erőfeszítések.