fbpx

Hetedszer is YaraNap – aktuális kihívások és válaszok

Írta: Agrárágazat-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 13.

A Yara Hungária Kft. január közepén, immár hetedik alkalommal tartotta meg a YaraNap nevű szakmai konferenciáját. A vecsési rendezvényen a vendégek hasznos előadásokat hallhattak klímaváltozásról, vetésszerkezet-átalakulásról, terménypiaci reakciókról. Az eseményen emellett a Yara két új biostimulátora is bemutatkozott.

Válaszok az új kihívásokra

A Yara Hungária Kft. azért hívta életre a YaraNap szakmai konferenciáját, hogy felelős nemzetközi vállalatként ezzel is hozzájáruljon a fenntartható mezőgazdasági termeléshez. A konferencia rendszeresen foglalkozik az aktuális kihívásokkal és az erre adott válaszokkal. A hetedik alkalommal megrendezett YaraNapra az ország minden pontjáról érkeztek termelők. A vendégeket Éri Ferenc, a Yara Hungária Kft. értékesítési vezetője köszöntette, majd dr. Lakatos Mónika, a HungaroMet éghajlati szakértője a klímaváltozásról tartott előadást, aki hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság a klímaváltozásnak leginkább kitett ágazat. Az agrárium számára a jövőben az aszályhajlam erősödése jelentheti a legnagyobb kihívást. Arra kell számítani, hogy a szélsőségek (árvíz, belvíz, aszály, özönvízszerű eső, sárlavina, földcsuszamlás, talajerózió) gyakoribbá válnak, a hőségnapok, hőhullámok száma, valamint az UVB-sugárzás erősödik. A korai és késői fagyokra is fel kell készülni, ráadásul új kórokozók, kártevők jelenhetnek meg.

Dr. Pinke Zsolt, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaérzékenység minden bizonnyal csökkenthető a belvíz visszatartásával. 1 méterrel magasabb talajvízszinttel akár több tonnás termésátlagtöbblet érhető el.
A rendezvényen olyan sikeres hazai gazdálkodók is tartottak előadást, akik a problémákra már adtak lehetséges válaszokat.

Az ország minden részéből érkeztek a konferenciára

Bemutatkoztak a Yara biostimulátorai

A növényi biostimulátorok olyan anyagok, mikroorganizmusok, amelyek alkalmazásával a növényben erősödnek a természetes úton zajló élettani folyamatok. Hatásukra javul a tápanyagfelvétel és a tápanyag-hasznosulás, emellett növekszik a tolerancia az abiotikus stresszfaktorokkal szemben, valamint a talaj tápanyagtartalmának felvehetősége és a termés minősége.

A Yara 15 évvel ezelőtt kezdte el a biostimulátorok termékfejlesztését az Egyesült Királyságban található pocklingtoni gyárában, ahol 57 éve készítenek lombtrágyákat – évente 43 millió litert.

A 15 éves fejlesztés eredményeként jelenleg a 10 piackész termék mellett további 30 jelölt áll fejlesztés alatt. A termékfejlesztés során a Yara számára kiemelt jelentőségű, hogy azt a terméket vezessék piacra, amely mellett a növény „döntött”, amelynek hatóanyaga a legjobban hasznosul. Olyan hatóanyagokat választanak, amelyek hosszú távon rendelkezésre állnak, és nehézfémtől mentesek.

A Yara két új biostimulátora a tervek szerint rövid időn belül lesz elérhető, amelyek főként a stressztűrést erősítik – mondta Szász Imre, a vállalat YaraVita-menedzsere. A YaraAmplix OptiviTM az abiotikus stressztűrést segíti, emellett támogatja a vegetatív fejlődést és a tápanyagok-hasznosulást. A YaraAmplix OptiviTM biogazdálkodásokban is alkalmazható, és a 2019/1009 EK-rendelet alapján CE-jelölésű termésnövelő anyag.

A YaraAmplix OptitracTM elsősorban a vegetatív fejlődést, a virágzást és a termésképzést segíti, de támogatja az abiotikus stressztoleranciát is. A YaraAmplix OptitracTM a legkíméletesebb és leghatékonyabb, úgynevezett lúgos extrakciós eljárással készül. Ennek köszönhetően a sejtfalat optimális mértékben bontja, és az összetevők a növény számára legjobban felvehető formában kerülnek a végtermékbe. Szász Imre bemutatott a két új termékkel kapcsolatos kísérleti eredményeket, ahol igen jól szerepeltek a Yara biostimulátorai.

A Yara Hungária Kft. a jövőben szántóföldi bemutatókat is tart annak érdekében, hogy a gazdálkodók a gyakorlatban is meggyőződhessenek a Yara biostimulátorok eredményességéről.

Yara Hungária Kft.

Csomor Zsolt