fbpx

Állományszárítás és kipergéscsökkentés UPL technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 25.

Mára az állományszárítás mellett a „ragasztásos-technológia” általánosan elterjedt. Szerves része lett a pergőmagvú kultúrák termesztésének, nemcsak a nedves évjáratokban. Nem csoda, hiszen így a termés 10-20, bizonyos esetekben akár 30-50%-a is megmenthető. A UPL betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak.

A féligáteresztő membrán megvédi az ép szöveteket

Az Elastiq Ultra készítmény hatását leginkább a repce példáján keresztül lehet bemutatni, ahol megakadályozza a korábban beérő becőkből a szemek kipergését. Nappal a napfény és a hőmérséklet emelkedés hatására a repce párologtat, ami a sejtek vízvesztését és a becők száradását, térfogatuk csökkenését eredményezi. Azonban a reggeli harmat vagy csapadék hatására az érésben lévő becők szövetei visszanedvesednek, ezáltal a becők térfogata megnő. A többször megismétlődő folyamat a becőket összetartó varratok rugalmasságának fokozatos elvesztését eredményezi, és végül azok szél, eső vagy más mechanikai hatásra felpattannak, a bennük lévő érett szemek pedig kiperegnek.

Ugyanez a folyamat játszódik le a borsó esetében is. Az Elastiq Ultra által létrehozott féligáteresztő latex membránburkolat megakadályozza a repcebecők és borsóhüvelyek – nedvesség hatására bekövetkező – rendszeres térfogatváltoztatását, így azok varratai épek, a becők és hüvelyek pedig rugalmasak maradnak, így az őket érő mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki.

 

Napraforgóban is látványos eredmények

A napraforgófej egészen máshogy épül fel, mint a fentebb említett terméstípusok. Az Elastiq Ultra használatának itt az a célja, hogy a természetes érési folyamatot (a „lábon szárítást”) biztonságosabbá tegye: a napraforgó túlszáradásából és újra visszanedvesedéséből, a tányér deformációjából, széteséséből és a madárkárból eredő pergési veszteségeket csökkentse. Különösen látványos eredményeket lehet elérni bókoló tányértípusú fajták/hibridek esetében, ahol a hatóanyag a tányér hátoldalán képez membránt, így nagyobb csapadék után az ott összegyűlő víz nem áztatja el a tányér szöveteit, hanem a nap és a szél szárító hatására elpárolog.

A diquat-dibromid hatóanyag európai uniós felhasználási engedélyét visszavonták, de a biztonságos terménybetakarítás érdekében a magyar hatóság 2020. május 25-től – 2020. szeptember 21-ig kiadta a Solaris 120 napos szükséghelyzeti engedélyt a repcére és a napraforgóra.

A Solaris keverését Elastiq Ultrával a következő esetekben ajánljuk:– Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5–7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. Légi kijuttatás esetén az elsodródás gátlására további adalékanyag használata nem szükséges. – A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartamuk 35–40%-os.

– A dózisok pontos meghatározásához tapasztalt területi kollégáink segítséget nyújtanak.

A UPL által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce, borsó, napraforgó kezelésére elegendőek:

  • Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

– Gyommentes és egészséges állományban, kíméletes szárításra és ragasztásra, a betakarítás előtt 3–4 héttel kijuttatva.

  • Kapazin – Elastiq Ultra csomag (15 l Elastiq Ultra + 80 l Kapazin)

– Felgyomosodott, különösen évelő gyomnövényekkel fertőzött állományok lombtalanítására, 10–14 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.

– A kezelést repcében akkor végezzük el, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű.

– Felhasználása vetőmag-előállítás során nem javasolt.

  • Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

– Gyors állományszárítás, amely nitrogéntartalmú műtrágya hozzáadásával tovább gyorsítható.

– Mérsékelt elsodródási veszély, 7–12 nappal a betakarítás előtt kijuttatva.

– Ha a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött.

– A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75–80%a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatók.

Valovics Attila
fejlesztőmérnök
UPL Hungary