fbpx

Az élelmiszeripar fejlesztése lehet az egyik kiút a válságból

Írta: Szerkesztőség - 2012 november 14.

 

Létfontosságú,hogy az élelmiszeripar, mind az európai uniós, mind a hazai fejlesztési koncepciókban kiemelt ágazatként kerüljön meghatározásra – hangsúlyozta lapunknak Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője.Szabó István_OTP Bank

 

Mit gondol az agrárium, de különösképpen az élelmiszeripar magyarországi helyzetéről?

A 2011-es év ugyan kiemelkedő volt az agrárium teljesítménye szempontjából, azonban 2012-ben a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt visszájára fordult a tendencia.

Az élelmiszeriparban pedig további kihívást jelent az is, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikája csupán a mezőgazdasági termelés szabályozásának és támogatásának lehetőségeivel foglalkozik, az élelmiszeripart többnyire a versenyszférára bízza.

Mindezek következményeként az élelmiszeripar kibocsátása Magyarország EU csatlakozása óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, és a magyar élelmiszeripari feldolgozás is nagyon leszűkült.

Megítélésünk szerint az élelmiszeripar a nemzetgazdaság fajsúlyos tényezője.

Hiszen nem csupán munkahelyeket biztosít, de hozzájárul a hazai alapanyag termelő vállalkozások működéséhez is.

Ezt az állítást az is bizonyítja, hogy elemzések szerint a hazai eredetű feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának15%-os növekedésével nemzetgazdasági szinten közel 21.000 új munkahely teremthető.

Ezért létfontosságú, hogy az élelmiszeripar mind az európai uniós,mind a hazai fejlesztési koncepciókban kiemelt ágazatként kerüljön meghatározásra, hiszen a hazai mezőgazdaság helyzete érdemben akkor javítható,ha megvalósul az alapanyag előállítás és feldolgozás együttes fejlesztése és megléte.

 

Hogyan tudja támogatni az OTP Bank az élelmiszeripar fejlődését?

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar finanszírozását egyaránt kiemelten kezeljük, így a termékfejlesztés során nagy gondot fordítunk arra is, hogy olyan konstrukciókat dolgozzunk ki, amelyek igazodnak a változó piaci körülményekhez, illeszkednek az uniós agrártámogatási rendszerbe, valamint figyelembe veszik az ágazatok specialitásait.

Úgy gondoljuk, ha az élelmiszeripar versenyképessége tovább romlik, az a mezőgazdaság egésze szempontjából is súlyos következményekkel járhat, hiszen az élelmiszeripar valódi húzóágazata lehet a gazdaság egészének.

Ezért elkötelezettek vagyunk az élelmiszeripari fejlesztések, beruházások megvalósításának finanszírozásában.

 

Milyen hiteltermékeket nyújt az OTP Bank az élelmiszer ágazatban működő vállalkozások számára?

Az élelmiszer ágazatban tevékenykedő ügyfeleink – a kedvezményes feltételekkel kialakított MFB hitel programok mellett – az OTP Bank termékpalettáján egyaránt megtalálják a  likviditást elősegítő, forgóeszközt finanszírozó, valamint a beruházási pályázatok megvalósításhoz támogatást nyújtó különböző beruházási hitelkonstrukciókat is.

Ezen túl ajánljuk részükre az MFB Élelmiszeripari és Bankgarancia Programot,mely az élelmiszeripari vállalkozások forgóeszközhitel igénylését segíti előfedezeti oldalon.

 

Honnan merítik a termékfejlesztési ötleteket?

Hiszünk a személyes kapcsolatfontosságában, ezért még az idei év novemberében regionális ügyféltalálkozókat szervezünk az ország öt különböző pontján.

Ezeken a rendezvényeken a szabályozási, finanszírozási, valamint a hazai, és európai uniós agárpolitikai környezetet érintő szakmai programok mellett lehetőségünk nyílik az ügyféligények alapos felmérésére is.