fbpx

Az ellenség neve: varasodás

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 10.

Almaültetvényeknél rengeteg múlik azon, hogy a tenyészidőszak kezdetén miként tudjuk a lehető legkisebb szintre csökkenteni a járványt okozó betegségek induló fertőzését. A virágzásig elvégzett permetezések száma átlag 5-6, száraz tavaszon ennél kevesebb, de az is előfordulhat, hogy akár 9-re is szükség van. A betegség elhárítása persze nem a permetezések számán múlik, hanem azok hatékonyságán – ennek jártunk utána a BASF nyíregyházi Növényvédelmi Konferenciáján.

Az idén mire számíthatunk?

Az előző télen az avartakaró december elejétől február végéig „csonttá” fagyott, és csak 4-5 kedvező nap adódott a varasodás ivaros alakjának érésére, addig ezen a télen december elejétől a lehullott lombban zavartalanul fejlődhettek a pszeudotéciumok. Az aszkospóra szóródás április első napjaiban várható, tehát korai szezonkezdés előtt állunk.

Új és felújított megoldások

A megszokottól eltérően, szuszpenzió koncentrációban került forgalomba az új Delan. A Delan® Pro foszforossavval megerősített ditianonja könnyebben oldódik és jobban hasznosul, a gazdanövény növekedésétől függően, már egészen a vegetáció kezdetétől 5-10 napig tartó megelőző, preventív védelmet biztosít. Többszöri használatával (tenyészidőszakonként akár hatszor) a kálium-foszfonát immunizáló hatását is fenntartja, rezisztenciakockázat nélkül. Varasodás ellen önállóan kijuttatva 2,5 l/ha dózisban javasolt használni, ebben az esetben a kipermetezett ditianon hatóanyag-menynyisége körülbelül 0,45 kg Delan® 700 WG-nek felel meg, de hatékonysága felülmúlja az elődjét.

A jól ismert hatóanyagok (pirimetanil és ditianon) Co-Crystal formulációja a Faban® 500 SC, amilényegesen hosszabb hatástartammal rendelkezik, mintha az azonos mennyiségű pirimetanilt tartalmazó Scala® és ditianon hatóanyagú Delan® 700 WG tankkombináció. Egyaránt használhatjuk a virágzást megelőző korai időszakban, hűvösebb időjárás esetén a kezdeti fertőzések elhárítására, a virágzás alatt és a virágzást követően, az intenzív hajtásnövekedés idején, amikor már magasabb a hőmérséklet. Ha a permetezési időpontokat almavédelmi előrejelző rendszer segítségével határozzuk meg, úgy járunk el helyesen, ha a Delan® Proval végzett egymásutáni permetezések sorába akkor illesztjük be kijuttatását, ha a nedves periódusok aszkospóraszóródást idéznek elő. Lisztharmat és varasodás elhárítására egyaránt alkalmas a Sercadis®, de varasodás ellen legalább egy kontakt hatóanyagot tartalmazó készítménnyel kombinálnunk kell. Előnye, hogy a virágbimbók megjelenésétől egészen az érés kezdetéig használható, ráadásul keverhetőségében gyakorlatilag nincs korlátozás, így nemcsak a készítmény dózisát, hanem a mellé választott kombinációs partnert is a tényleges fertőzési nyomáshoz igazíthatjuk, viszont blokkszerű alkalmazása nem megengedett. A Xemium® hatóanyag erősen tapad, csapadék hatására felázik és befedi a frissen növő, fedetlen növényi részeket. Így az aszkospóra nem képes csírázni. A varasodás leküzdésén túl más hasznos tanácsokat is kaphattunk Nyíregyházán. Alma- és körteültetvényekben a jó termésű évet egy gyenge termésmennyiségű és -minőségű év követheti, vagy egy késő tavaszi fagykárra erős vegetatív növekedéssel válaszolhat a fa. A hajtásnövekedés és a gyümölcsképződés egyensúlyának felborulását hagyományosan metszéssel szabályozzuk, de lehetőség van növényvédő szeres szabályozásra is, ez pedig a Regalis® Plus, ami elősegíti a termésképződést, valamint a növekedés és terméshozam közötti egyensúly létrejöttét. Idén tavasztól a http://www.defenso.hu oldalon a már meglévő szőlő növényvédelmi előrejelző hálózat 17 új Szabolcs Szatmár Bereg megyei állomással bővült. Az ingyenesen hozzáférhető időjárási alapadatok, az almavarasodás és lisztharmat fertőzési helyzeteket is mutatja, ezzel is segíti termelőket a helyes, „szükséges és elégséges” növényvédelmi döntésekben.

Összeállította: Sándor Ildikó