fbpx

Az Év Agrárembere 2019 Fenntartható gazdálkodás Sztupa Gergely

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 10.

A gépész végzettségű Sztupa Gergely 1985 óta dolgozik a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt-nél. A ranglétrát végig járva 2009-től már növénytermesztési ágazatvezető. A gazdaság állatállománya 700 fejőstehén és annak szaporulata, az 1000 hektárnyi szántóföldi növénytermesztés fő feladata a takarmányelőállítás.

A társaság közel egy évtizede kezdett áttérni a forgatásnélküli talajművelésre, s 2015-től már teljes területükön így gazdálkodnak. Olyan technológiával művelik a talajt, ami teljesen mellőzi a foszfor és kálium műtrágya használatát. A tápagyag-visszapótlást trágyakomposzttal valósítják meg a talajélet fokozása érdekében. A társaság teljes növénytermesztési folyamatának megtervezője és gyakorlati irányítója.

Az ágazatvezető a társaság igazgatósági tagja is. Felsővezetőként sokat tesz lakóhelye élhetőbbé válásáért, az általa alkalmazott technológia iránti fokozott érdeklődés is növeli lakóhelye ismertségét.

Pusztaszabolcs a kezdetektől részt vesz a Magyarország legszebb konyhakertje versenyen, ahol Gergely a zsűri elnöke. A település számára a verseny igen sikeres, hiszen szinte minden évben több országos díjat kapnak.

Tagja a kiskertesek klubjának, ahol népszerűsíti a forgatásnélküli talajművelés és a komposztálás jótékony hatását a talajéletre. Fontos számára a polgári értékrend és a haza szeretete, valamint a kultúra és történelmünk ismerete. Ezen értékek képviseletét a Pusztaszabolcsi Polgári Egyesület közösségében találta meg.