fbpx

Az MTZ-320-as sokszínűségei a Győri Agrokernél

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 10.

A minszki traktorgyár által gyártott 62 különböző modelljük egyik kevésbé ismert típusát szeretném bemutatni, az MTZ-320-as kabinos kistraktort.

A nagyobb modellek egyre több lehetőséget adnak funkcionálisan is.

Az MTZ család Magyarországon nemcsak közismert, de még ma is közkedvelt, annak ellenére, hogy a gyártás megkezdésétől napjainkig kapott hideget is és meleget is.

Az is köztudott –esetenként nem jogtalanul bírálták-, hogy a fejlesztő mérnökök a traktor designon túl nem sokat gondolkodtak az ipari  modern traktor fejlesztésen.

Kisebb változások eredményeként ugyan érezhető a szervizelések számának csökkenése, de az illesztések, tömítések, komfortosság csak részeredményeket hozott.

Mégis kedvelt a vásárlók körében, hisz össztraktor értékesítés közel 50 %-át ma is az MTZ teszi ki, esetenként meg is haladta.

Továbbra is népszerű a kiszolgáló feladatok körében, mint az udvari munka, állattenyésztő telepi munka, zöld sor vontatása, műtrágyaszórás, növényvédelem, homlokrakodás stb.

Ezek azok a feladatok, amelyek nem igénylik  a nagy értékű eszközvásárlásokat.

Talán a kezelő személyzet is itt a legképzetlenebb.

Köztudott, hogy ezek a típusok a kevés elektronika végett mindenki által szerelhetők, javíthatók, olcsó és igénytelenebb üzemeltetést kívánnak, az alkatrész ellátása szervezett és olcsó.

Tehát jó magam is azt állítom, hogy még ma is szükség van rájuk, s talán azt is bevallhatom, hogy a Győri Agroker ZRT által eladott önjáró gépek sorában szinte minden évben vezető szerepet töltenek be.

 

2012. év elejétől, az Agro-Mash Expon bemutatott MTZ-320-asok eladási darabszáma is megnőtt és irányukban az érdeklődés egyre nagyobb lett.

Ha röviden akarnám jellemezni: a kategóriájában egy közkedvelt, univerzális traktor, melyet akár a kommunális, akár a park fenntartási, akár a szőlészetek, kisebb gyümölcsösök, zöldség termesztési célokra egyaránt használhatóak.

 

MTZ320 002MTZ320 20006

 

 

 

 

 

 

 

Az univerzális képességüket az is alátámasztja, hogy hidraulikus első függesztővel is felszerelhetők, ami szintén bővíti munkavégzési pozícióikat.

Természetesen méreteinek megfelelően ellátott, rendszeresített munkaeszközökkel is külön megrendelhetők, adaptálhatók.

Az erőforrást egy 36 LE, 3 hengeres, vízhűtéses Lombardini motor biztosítja.

Ez magában hordozza az alacsony üzemanyag fogyasztást és szerviz költséget, mindazon túl, hogy ez idáig megbízhatóságuk is kitűnő.

Az erőátvitelt egytárcsás száraz kuplungon keresztül egy 16/8 fokozatú mechanikus váltó biztosítja.

Max. sebessége 25 km/h. Mechanikus differenciálzár segíti a hátsó tengelyek zárását.

Méretei, egyben adottságai lehetővé teszik sorművelésekre, hisz 1530 mm-es szélességével kisebb szőlészetek, gyümölcsösök alapgépei lehetnek.

Fordulási sugara 2,6 m mely a sor visszafordulást is elősegíti.

A csatolt munkaeszközök fordulatszáma választható 540-1000 fordulatszámra.

Hidraulika szivattyúja 16 l/perc teljesítménnyel a rendszeresített munkaeszközök emelését, kihelyezett munkahengerek működtetését egyaránt ellátja.

Egykörös légfékkel szerelt, a traktor súlya 1670 kg. A kabin feltűnően kényelmes és tágas, a kezelőszervek jól áttekinthetők.

A domborzati és talajkötöttségi adottságok figyelembe vételével a front függesztett súlyozással tovább növelhetjük összsúlyát és a tényleges erőleadását.

 

A négykerék hajtás nagy előrelépés a hasonló kategóriájú T-25-ösökhöz képest.

Jól érzékelhető a terhelhetősége, vonó képessége.

A gyakorlati visszajelzések azt mutatják, hogy az elsőhajtás a traktor elejének könnyebb súlya miatt könnyen kirúg.

Mindez pótsúlyozással, első függesztőműre felszerelt munkaeszközzel kivédhető megoldható.

A funkciójának megfelelően a kerék mintázat és méretezés változtatható pl. parkápolás esetén fűkerekek.

A 32 literes üzemanyagtartály biztonságos üzemeletetést tesz lehetővé a teljes napi munkavégzés esetén is.

A feltűnően erős hátsó függesztő szerkezetét egy alsó hasi húzóval egészítették ki, amely a vontatás biztonságát garantálja, illetve a kardánhajtás esetén a biztonságos kardánforgást teszi lehetővé.

Karbantartásuk, szervizük, üzemeltetésük olcsó és egyszerű, jól áttekinthető, szerelhető, minden fődarab és alkatrész.

A 2012 évben értékesített kistraktorok jól szolgálják a sportpályák gondozását, az önkormányzati pályázatok által elnyert kommunális feladatokat, és jól beváltak 10 ha alatti szőlészetekben is.

A kötelező szervizek esetében mindig örömmel hallgattuk a partnereink megelégedettségét.

A kategóriájában összehasonlított kistraktorok körében a magasabb komforttal ellátott traktorokhoz képest az árak is elfogadhatók. Talán a kínai, koreai traktorok jelentenek csak árkonkurenciát.

A 3 millió körüli árak az említett okokból és felszereltségből adódóan megfizethetőnek, elfogadhatónak bizonyultak.

Biztatónak tartjuk, hogy az MTZ-320-as kistraktorok funkcióit egyre többen felismerik, egyre több esetben kerülnek a pályázati ajánlatokba és válnak valóságos segítő társakká.

A sikeres értékesítéseinket talán a bennük való hitünk segítette, nagyon bízunk a további fejlesztésükben, modernizálásukban.

A közmunka programok, pályázatok jelentős lehetőséget biztosítanak mind a vállalkozóknak, mind a közületeknek és természetesen a márkakereskedőinek is.

Sok sikert kívánok minden értékesítő kollégának.

Keresse nálunk:

 

Győri Agroker ZRt

Németh Zoltán gép osztályvezető

+36 30 305 6784

9028 Győr Külső Veszprémi u. 10-12.