fbpx

Bács-Kiskun megyében egy térségben mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 31.

Kecskemét, 2014. október 30., csütörtök (MTI) – Bács-Kiskun megyében egy térségben, Balotaszállásnál mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát, itt kilenc helyen több mint tíz állatot kellett leölni – tájékoztatta a megyei főállatorvos csütörtökön az MTI-t.

Bács-Kiskun megyében egy térségben mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát

Drozdik Ferenc, aki egyben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgatója, elmondta: a továbbiakban az állatok rovarirtó szerrel történő kezelés után, amennyiben klinikai tüneteket nem mutatnak, vágásra bocsáthatók.

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban a kéknyelv-fertőzés Csongrád és Békés megyei felbukkanása után kijelölt egy 100 kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint azon túlmenően egy 50 kilométeres megfigyelési körzetet. Bács-Kiskun megye teljes területe a védőkörzetbe tartozik.

A megállapítási helyek körül kijelöltek egy 20 kilométeres zónát, amelyen belül 40 napig tartó megfigyelési zárlatot rendeltek el minden olyan gazdaságra, amely a betegségre fogékony állatot tart.

Ezen belül található még egy 3 kilométeres zóna, ahol vérvétellel derítik fel, hogy a fogékony állatok között vannak-e még biológiailag pozitív egyedek – közölte a főállatorvos.

Azokon a területeken, ahol a kéknyelv-fertőzést kimutatták, földi és légi szúnyogirtást is végeztettek.

Drozdik Ferenc hangsúlyozta: a továbbiakban a Nébih által kibocsátott előírások alapján végzik a fertőzésre fogékony állatok szállítását.

Amikor a szúnyogok már nem jelentenek fertőzési forrást, egyszerűsödnek a vágásra és a továbbtartásra történő szállítás előírásai – mondta a megyei főállatorvos, hozzátéve, hogy a szállítások előtt az állattartó gazdáknak fel kell venniük a kapcsolatot az illetékes állatorvosokkal, akik mindenben tájékoztatást tudnak nyújtani.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok – szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők – fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan.

A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.

MTI 2014. október 30.