fbpx

Bajban a magyar burgonyaágazat

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 22.

Az idei év nem kedvezett a burgonyatermelésnek és -kereskedelemnek. Ebben nem csak a koronavírus-járvány negatív hatása játszott szerepet; az ágazat évek óta küzd az importtal és a hazai tárolókapacitás hiányával.

 

 

A pandémia miatt elmaradt Magyarország legnagyobb, legtöbb nemzetet megmozgató burgonyás rendezvénye, a VII. Kiskunhalasi Burgonya Napok. Az így keletkezett információs űrt november 6-án Szabó Lajos, a Bács GazdaCoop Kft. ügyvezető igazgatója, a cég telephelyén egy kiscsoportos Nyílt Nap megtartásával igyekezett pótolni.

Már szeptember elején láttuk, hogy nem tudjuk ilyen körülmények között megtartani a szokásos rendezvényünket, pedig szerettük volna a cég 25 éves fennállását többnapos, színvonalas szakmai eseménnyel megünnepelni. Nálunk már több éve a holland burgonyanemesítő és a székelyföldi termelő is ki tudja cserélni a tapasztalatait, a jelenlegi helyzetben azonban ezt nem tudtuk biztosítani, ezért lemondtuk a szakmai bemutatókat, előadásokat – mondta Szabó Lajos.

A holland mintára tervezett nyílt napon nagyobb hangsúlyt kapott a szakmaiság, a termelőkkel sikerült átbeszélni a terméseredményeket, illetve tájékoztatót adtak a következő szezon fajtaválasztékáról.

 

 

A cégvezető elmondta, hogy az évi burgonyatermés megfelelő mennyiségű, azonban minőségében elmaradt a várttól. Az egyenetlen csapadékeloszlás nem kedvezett a burgonyának, akik öntöztek, ezt ki tudták volna egyenlíteni, ha a rákövetkező napokban nem többnapos csapadék áztatta volna a földeket.

Bajban van a burgonyaágazat – mondta az ügyvezető –, még mindig 27%-os a termék áfakulcsa. A termelők csak nyomott áron tudják eladni a burgonyát, ehhez képest a fogyasztók magas áron vásárolnak. A mai napig nincs az ágazatnak megfelelő támogatottsága. Ennek is a következménye, hogy Magyarországon kevés termelő rendelkezik olyan technológiával, teleppel, ahol el tudná tartani a következő tavaszig a termékét. Az ideális feltételek megteremtéséhez állami beavatkozás lenne szükséges, de a tavalyi petícióinkra nem kaptunk választ.

A nehéz évet mutatják a vetési burgonya eladásának jellemzői is. Novemberig, időarányosan a tavalyi rendelés mennyiségének közel 50%-át sikerült csak realizálni, ez az arány kicsit fog változni az év végére – tudtuk meg a Bács Gazda-Coop vezetőjétől.

 

 

Az idei év egyik slágere a skóciai Sunset, amely kiemelkedő terméshozammal rendelkezik, a fonálféreggel szemben ellenálló. Héjszíne piros, krémsárga hússzín jellemzi, középérésű, és nagyon jó étkezési minőségű.

 

 

A másik kiemelkedő fajta, melyet ajánlanak a termesztőknek a Barna (ír), mely szintén középérésű, mégis nagy hozamú, és jól tárolható. Ovális, nagyméretű gumója piros, hússzíne azonban fehér, ezért még nem annyira keresett a magyar piacon. Pedig jól ellenáll a vírusoknak, gumó- és lombfitoftórának, varasodásnak és a feketelábúságnak is. Egyik „szülője” a Desiree – ezért fogyaszthatóság és felhasználás szempontjából nagyon hasonlít hozzá, de egy jóval ellenállóbb fajta.

Igyekszünk ajánlatunkat úgy összeállítani, hogy a termelők megtalálják a piacuknak megfelelő fajtákat. Fontos, hogy legyen korán érő is, de ez mellett teremjen is rendesen – mutatta Szabó Lajos a vetőburgonyák széles választékát.

 

 

A nyílt napon közel 25 termelő jelent meg, akik érdeklődve hallgatták a tájékoztatókat, illetve mazsoláztak a fajtaválasztékból. Gémes István, balástyai gazda elmondta, hogy hetven hektáron gazdálkodik, melynek több mint fele öntözött, a termelés jól gépesített. Ennek ellenére veszteséges éven vannak túl, mivel a munkájukat a szeszélyes időjárás nehezítette, a kereskedelmet pedig a járványhelyzet miatti intézkedések tették szinte lehetetlenné.

Többek között Cristina, Louisana, Esmeralda fajtákat termel. Volt olyan terület, ahonnan fel sem kellett szedni a burgonyát, ugyanis sokat állt víz alatt, értelmetlen lett volna dogozni vele. A homokosabb területeken sikerült jobb termést elérni, de azt nagyon nehéz volt eladni, mivel a jó minőségű import burgonya miatt túlkínálat volt a piacon. A vetőburgonya 90%-át a kiskunhalasi székhelyű Bács Gazda-Cooptól szerzi be már évek óta. Jó, korrekt kapcsoltuk van a forgalmazóval. Pozitív számára, hogy a cég igényli a termelők visszajelzését, tapasztalataikra figyel, illetve tanácsadással támogatja a gazdákat.

 

Fotó: Barna Ferenc

Barna Ferenc