Baljós agrometeorológia: aszály és meleg talajok

Bár az utóbbi órákban megérkezett a hidegfront és némi csapadék, nem marad következmények nélkül az idei ősz száraz és meleg időjárása. Akárcsak a tavalyi, szinte példátlan féléves aszály, ezúttal is csak a Gondviselésben/szerencsében bízhatnak a repce- és kalászostermesztők.

Októberi kánikula

Újabb meleg-, sőt, a dél-keleti országrészre vonatkozóan nem túlzás mondani, hogy forróságrekordokat döntött meg az idei október: volt, ahol 25, sőt, 28 fokos meleget mértek még egy hete is. Ez kedvezett ugyan például a sok helyütt még lábon álló kukoricaállományoknak, hiszen az alacsony szemnedvesség mellett a gombás megbetegedések sem tudtak kialakulni, elszaporodni. Ugyanakkor az elvetett őszi káposztarepcének és a kalászosoknak égető szüksége van arra, hogy ne csak futó záporok, hanem kiadós, a talaj mélyebb rétegeit is átáztató esők érkezzenek.

Kiszáradtak a talajok

Noha szeptemberben és október legelején esett annyi eső, amennyi a legtöbb helyen elegendőnek bizonyult a friss vetéseknek, vagyis a talajok felső 20 cm-es rétegében a magok szépen kikelhettek, fejlődhettek. Akkor azonban elapadtak az egek csatornái, és a viszonylag kevés csapadékot hozó nyár után, különösen az elmúlt hetekben kiszáradt a talajnak ez a fölső rétege is, a középső és mélyebb – azaz 20 és 100 cm mély – talajrétegek így továbbra is igen szárazak – állapítja meg a hazai meteorológiai (OMSZ) szolgálat agrártematikájú elemzése.


Ami kedvező a kukoricának, nem jön jól a repcének, kalászosnak

Porba vetünk

Mindez azt is jelenti, hogy míg a repce és az árpa vetése és kelése idején kedvezőnek mondható volt az időjárás – volt elég csapadék és meleg –, addig a búza vetéséhez sokfelé már nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös, poros talajban. A kelés így vontatott, nehézkes, hiányos lehet. Ezúttal a meleg sem jelent jót: a búzára nézve a hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár


Sok esőt várunk, hogy átázzon a talajok mélyebb rétege is

Ezt figyeld!

Sokunkban most a tavalyi, súlyos aszály rémképe merül fel, nem véletlenül, hiszen 2018-ban csak november utolsó dekádjában érkezett meg az esős időszak. Most van remény rá – jósolja az OMSZ –, hogy a következő napokban megkezdődjön a talajt átnedvesítő esőzés. Várható, hogy végre jelentős lehűlés is kezdődik, és visszatérnek a fagyok a kevésbé felhős éjszakákon.

Érdemes hát figyelni az OMSZ kiváló, szemléletes és hasznos agrogramjait, előrejelzéseit, méréseit, a tíz percenként frissülő radar adatokat, sőt, az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatás (06-90/603-421) és a Meteora mobil alkalmazás is a gazdák rendelkezésére áll.

agrometeorológia aszály kelés talaj vetés
..