fbpx

Betegségek és kártevők veszélyeztetik a sarjadó vetést Szolnok megyében

Írta: - 2014 november 26.

Szolnok, 2014. november 25., kedd (MTI) – Befejezésükhöz közelednek az őszi szántóföldi munkák Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol az enyhe idő miatt kártevőktől és gombabetegségektől féltik a sarjadó vetéseket a szakemberek.

Betegségek és kártevők veszélyeztetik a sarjadó vetést Szolnok megyében

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke az MTI-nek kedden elmondta: bár a betakarítást időnként jelentős esőzések és belvizek hátráltatták, a munka túlnyomó részével végeztek a gazdák.

A legfrissebb adatok szerint a napraforgó aratása szinte teljesen befejeződött, hektáronként átlagosan közepes, 2,28 tonnás volt a termés.

A kukorica a tavalyinál jobb, hektáronként bő 6 tonnás hozamot produkált, a termény zöme szintén magtárakba került.

A hajnali ködök, valamint a jelentős csapadékmennyiség miatt a napraforgónál számolni kellett a tányérbetegség megjelenésével, és mindkét növénykultúránál növelte a költségeket, hogy szükség volt az állományok mesterséges szárítására.

Az őszi káposztarepcét a termelők az előző évhez hasonlóan közel 19 ezer hektáron, időben elvetették. A frissen kikelt, közepesen erős növényeket az enyhe, csapadékos időjárás miatt a szokásosnál nagyobb mértékben veszélyeztetik a rovarok és a mezei pockok – jelezte a vezető, aki szerint a kártevőkkel szemben a téli idő hozhat megoldást.

Az őszi árpával a tervezett 25 ezer hektárt szinte teljes egészében bevetették, az előirányzott 127 ezer hektárnyi őszi búzából több mint 100 ezer hektár vetése ugyancsak befejeződött. Ezeknél a kultúráknál egy esetleges újabb enyhe tél kedvezhet a sárgarozsda betegség kialakulásának. Amennyiben nem lesz tartósan mínusz 10 fok alatti hőmérséklet a következő hónapokban, és a kora tavasz ismét a megszokottnál hűvösebb lesz, újra járványos méreteket ölthet ez a gombabetegség – emelte ki Hubai Imre Csaba.

MTI 2014. november 25.