Bevált a Huminisz-technológia!

A Huminisz Kft. jelmondata – „növénykondicionálás és növénytáplálás” – tömören foglalja össze azt a szakmai koncepciót, amely immár több mint egy évtizede fémjelzi a cég tevékenységét a kutatás, a termékfejlesztés és – forgalmazás területén. Egyre több termelői tapasztalat igazolja vissza, hogy a két terület nem választható el egymástól, illetve a növénytáplálás hatékonysága, hatásfoka stabilan jobb, ha a növények élettani folyamatai az adott körülményekkel összhangban és a működésükben zavart okozó abiotikus stresszhatásoktól mentesen zajlanak.

Ha visszatekintünk, és a korábbi évek eredményeit összevetjük, akkor azt mondhatjuk, hogy több évjárat körülményei között, több helyszínen és több kultúrában vizsgálva a Huminisz technológiájával a termelők nagyságrendileg 10% terméstöbbletet érhetnek el.

A biharkeresztesi székhelyű Kutas95 Zrt. 2820 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel. Emellett jelentős az integrációs tevékenységük, amelynek keretében 230 partnerük munkáját segítik szolgáltatással, szaktanácsadással mintegy 4000 hektáron. Területeik kb. 30 kilométeres körzeten belül találhatóak. Talajtípus tekintetében a réti talaj a jellemző. A vetésszerkezetükben az őszi káposztarepce mellett az őszi búza, őszi árpa, napraforgó és a szója jelentősége a legnagyobb. Az integrált területen az említetteken kívül a kukorica termesztése is hangsúlyos szerepet kap. A megtermelt terményeket a cég telephelyén korszerű síktárolókban tárolják, majd belföldre és külföldre értékesítik.

„A mi gazdálkodásunkra az a jellemző, hogy egymással összhangban kezeljük a növényeinknél a tápanyagellátás és a növényápolás/növénykondicionálás feladatait, alkalmazkodva az adott év időjárásához”, mondja Lupócz János. „A lombtrágyákkal az esetleges mezo- és mikroelemhiányt kompenzáljuk részben vagy egészben. Tesszük mindezt úgy, hogy a növény számára segítséget adunk a stresszhatások megelőzésében, kezelésében, és a növényvédőszerek, egyéb inputanyagok hatásfokát, növénybe való bejutását javítjuk. Nálunk ezt jelenti a növénykondicionálás és növénytáplálás. Meggyőződésük, hogy csak így érhetjük el stabilan és hosszú távon a magas termésátlagokat és a kiváló termésminőséget.

Jól tudjuk azt, hogy a lombtrágyák egyik legfontosabb alkotó eleme a kelátképző összetevőjük. Nem mindegy ugyanis, hogy a növénynek mennyi segítséget tudunk adni a tápelemek felvétele mellett azok hasznosításához. A Huminisz lombtrágyáinak kelátképzője az EDDHSA, amely annak aminosav-jellege miatt a mikro- és mezolemeket a növény számára jól hasznosíthatóvá teszi.

Véleményünk szerint a lombtrágyára nem úgy kell tekinteni, mint a tápanyagpótlás elsődleges anyagára, hanem mint a komplex növénytermesztési technológia szerves elemére, ami olyan mennyiségben, ott és akkor áll rendelkezésre, ahol és amikor a növény számára prompt „segítségre” van szükség. Korábban erre a feladatra kerestük a megfelelő termékeket, amihez több alkalommal más-más kultúrában végeztünk összehasonlító kísérleteket különféle lombtrágyákkal. A Huminisz termékei mindig a legjobb három között szerepeltek, amikor a termés mennyisége, minősége, a növényvédőszerek hatása és a növények stressztűrése voltak az elsődleges szempontok. Ma már üzemi szinten, a termesztés technológiánkba illesztve használjuk őket.

Ha valaki holnap felhívna azzal a kérdéssel, hogy milyen előnyös tulajdonságai miatt érdemes a Huminisz készítményeit használni, akkor a már elmondottak mellett talán a következőket emelném ki:

1. A Kondisol huminsavakat és fulvosavat tartalmaz, amikről tudjuk, hogy gyökéren keresztül is fel tudja venni a növény, így a talajra került mennyiség is hasznosul a növény számára.

Pais István
Huminisz Kft.

huminisz kondisol növénykondicionálás növénytáplálás solvitis